Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Stadig nye covid-varianter kan dukke opp dersom globalt vaksinegap ikke tettes:

Spår evig koronakarusell

FULL SVING: Spredningen av omikron-varianten har utløst ny forvirring rundt reiserestriksjoner. Her fra flyplassen i Barcelona, etter at Spania registrerte sine første tilfeller av omikron. FOTO: JOAN MATEU PARRA, AP/NTB

BIVIRKNING: Rike land som trenerte en jevnere vaksinefordeling, kan takke seg selv for omikron-kaoset, fastslår Andrea Taylor ved Duke Global Health Institute.

I land etter land bekreftes nå tilfeller av covid-varianten omikron, som har utløst nye reiserestriksjoner, forvirring blant folk og uro i markedene.

Etter å ha innført innreiseforbud onsdag etter oppdagelse av omikron, varslet Japan i går at forbudet var opphevet. Frankrike, som har nektet fly fra det sørlige Afrika å lande, har på sin side kunngjort at forbudet vil ta slutt førstkommende lørdag.

Omikron ble først oppdaget i Sør-Afrika.

Selvforskyldt kaos

Helsemyndigheter verden over jobber nå med å kartlegge hvor alvorlig omikron er. Foreløpig vet man at den er mer smittsom enn tidligere varianter.

Observasjoner utført av sørafrikanske leger kan tyde på at symptomene er relativt milde, men eksperter har understreket at det er for tidlig å konkludere.

Andrea Taylor, assisterende programdirektør ved Duke Global Health Institute i USA, er blant de som følger den globale vaksinefordelingen tettest. Hun mener de rike landene som nå okker seg over omikron-spredningen, selv har et stort ansvar for kaoset som har oppstått.

– Det vi ser nå, er resultatene av veivalget vi tok, som var å opprettholde ulikhetene i vaksinetilgangen, sier Taylor på telefon fra Oxford i Storbritannia, der hun bor.

Fortsatt enormt gap

Da vaksinene mot koronaviruset kom, sikret verdens høyinntektsland seg raskt mer enn nok doser til egen befolkning, mens fattige land havnet bak i køen. Gapet er fortsatt enormt:

  • I Nord-Amerika er 71 prosent av befolkningen nå vaksinert, mens vaksinasjonsgraden i Europa er på 63 prosent.
  • I Afrika lå vaksinasjonsgraden lenge på rundt to prosent. I dag har den økt noe, men fortsatt er bare ti prosent av afrikanere delvis eller fullt vaksinert.

Etter at deltavarianten ble oppdaget i India, regnet Andrea Taylor derfor med at den neste varianten ville dukke opp i Afrika.

– Vi har hele tida vært klar over at en eller flere farligere varianter kunne komme ut av den ukontrollerte spredningen der, sier hun.

Både Taylor og en rekke andre observatører har lenge advart om at den ujevne fordelingen av vaksiner er en garanti for at stadige muteringer vil få spre seg, også til nasjoner som trodde de garderte seg ved å hamstre vaksiner tidlig.

– Omikron illustrerer virkelig faren med å la disse forskjellene vedvare. Det finnes ingen unnskyldning for at dette skulle skje enda en gang, mener Taylor.

Hun beskriver det hele som «en uhyggelig karusell».

– Og av en eller annen grunn velger vi å fortsette på denne karusellen, selv om vi hele tida ender opp på samme sted.

For lite, for seint

For å nettopp sikre en mer rettferdig global distribusjon av vaksiner, ble det i fjor opprettet et internasjonalt program: Covax. Programmet er støttet av FN, en rekke velstående land og private aktører som Bill & Melinda Gates Foundation.

I sommer sa Andrea Taylor til Klassekampen at bilaterale avtaler inngått mellom rike land og de store vaksineprodusentene bidro til å undergrave Covax. Programmet har også blitt kritisert for å være lite effektivt organisert.

Hittil har rundt 590 millioner doser blitt sendt ut til 144 land gjennom Covax-systemet, ifølge FN.

– Det er bra, men for lite og for seint. Programmet begynner å fungere åtte måneder seinere enn det burde, mener Taylor.

Hun bemerker at G20 og andre aktører har satt som mål at samtlige land i verden skal ha en vaksinasjonsgrad på 40 prosent av befolkningen innen utgangen av 2021.

– Det fins minst 80 land som ikke er i nærheten av å nå målet. For at det skal skje, må de få 650 millioner doser i løpet av de to neste ukene. Dette er i tillegg til det Covax leverer.

Kina høyner innsatsen

Helseeksperten viser til at mange rike land støtter målet om 40 prosent dekning, men hun «ser ikke at de gjør det som trengs for å nå målet».

Andrea Taylor

– Det må skje et skifte, fra muntlige tilslutninger til faktiske handlingsplaner. Akkurat nå er det veldig usannsynlig at dette vil skje.

Denne uka varslet Kina at landet vil bidra med én milliard vaksinedoser i Afrika, der 600 millioner av dosene skal doneres, mens resten skal utvikles gjennom felles produksjon på kontinentet. Kina vil også sende personell og opprette ti helseprosjekter i Afrika.

– Tilstrømningen av doser fra Kina kan potensielt ha veldig mye å si. Men jeg har ikke sett noen tidslinje, og timingen er veldig viktig, understreker Taylor.

Skepsis som syndebukk

I tillegg til mangel på doser har flere også pekt på utbredelsen av vaksineskepsis som en vesentlig hindring i Afrika.

– Vi så tidlig at dette ville bli den neste, store flaskehalsen. Først vaksinerte rike land de som var villige, mens en betydelig andel ikke ville. Det samme skjedde i det øvre sjiktet av mellominntektsland, som i Latin-Amerika, forklarer Taylor.

Hun regnet derfor med at problemet ville oppstå også når vaksineringen nådde flere land i sør.

– Sør-Afrika er i øvre sjikt av mellominntektsland og et forvarsel om hva vi har i vente i andre afrikanske land, sier amerikaneren.

Samtidig som vaksineskepsis er høyst reelt og noe som må takles umiddelbart, mener Taylor at fenomenet også blir brukt til å «skygge for andre faktorer» – ikke minst manglende vaksineforsyning og fravær av infrastruktur som må til for at doser som leveres, blir satt i armene til folk.

– Da trenger man kvalifiserte helsearbeidere, sier Taylor og påpeker at Kina ikke bare sender doser til Afrika, men også 1500 helseeksperter.

– Dette er en svært kritisk del av bildet. Vi må takle alle disse tingene på samme tid. Man kan ikke løse den ene delen av puslespillet uten å løse den andre.

Kan gå tom for bokstaver

– Vil variasjonene fortsette til vaksinene blir jevnere fordelt?

– Ja, dette kommer til å fortsette. Vi vet at vaksiner ikke er 100 prosent effektive. Men vi vet også at de sakker spredningen og bidrar til at vi ikke ender opp med enda farligere varianter, svarer Taylor.

Derfor mener hun det er «helt avgjørende» at vaksinasjonen øker over hele kloden.

– Ellers vil vi befinne oss selv i den samme situasjonen igjen. Til slutt vil vi gå tom for bokstaver fra det greske alfabetet til å oppkalle de nye variantene.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production