Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Innflytelse

  • I går ble sosialdemokraten Magdalena Andersson Sveriges første kvinnelige statsminister. Det skjedde ikke uten turbulens. To andre kvinnelige partiledere, Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar og Centerpartiets Annie Lööf, skapte spenning helt fram til avstemningen. Sveriges svært spesielle parlamentariske situasjon, hvor ingen blokk har flertall, gjør at mindretallsregjeringen med Miljöpartiet og Socialdemorkaterna styrer etter en avtale med de liberale partiene Centerpartiet og Liberalerna. Den avtalen inneholder en svært ydmykende klausul om et annet av regjeringens støttepartier, Vänsterpartiet: «Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.»
  • Avtalen slapp fram Magdalena Anderssons forgjenger Stefan Löfven som statsminister i 2019. Men det har hele tida smertet Vänsterpartiet å bli så grundig tilsidesatt samtidig som regjeringen tar partiets støtte for gitt. Det har ikke hjulpet at Annie Lööf til stadighet snakker om at Centerpartiet er en garantist mot ekstremister på begge kanter, med henvisning til Vänsterpartiet og det høyrepopulistiske Sverigedemokraterna. Sosialdemokratene har på samme måte truet med Sverigedemokraterna hver gang Vänsterpartiet har utfordret regjeringen i et politisk spørsmål. Det stilte Vänsterpartiet i en vanskelig skvis.
  • I Nooshi Dadgostar fikk Vänsterpartiet en leder som er villig til å stille krav i bytte mot partiets støtte. I forhandlingene i forkant av statsministeravstemningen i går fikk hun presset fram to løfter fra Magdalena Andersson: Framover skal Vänsterpartiet ikke holdes utenfor, og dessuten skal minstepensjonene økes. Med det har Vänsterpartiet inntatt rollen som et maktparti i Sverige, etter flere år som pariakaste. Det resulterte i at Centerpartiet trakk støtta til regjeringens budsjett. Sveriges første kvinnelige statsminister må derfor styre landet basert på budsjettet til Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production