Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Søndag avgjør chilenerne hvem som går videre til andre runde i presidentvalget:

Kan møte høyreekstrem

VENSTRE: Gabriel Boric fra valgalliansen Apruebo Dignidad (t.v.) ligger an til å gå videre til andre valgomgang i helgas presidentvalg i Chile. Motkandidaten kan bli høyreekstreme José Antonio Kast. FOTO: ESTEBAN FELIX, AP/NTB

TIL URNENE: Alt tyder på at venstrekandidat Daniel Boric går videre i presidentvalget. Motkandidaten blir trolig høyreekstreme José Antonio Kast eller mer moderate Sebastián Sichel.

Søndag er det valg i Chile. Mest spenning knyttes til hvilken av høyresidas mest aktuelle presidentkandidater som går videre til andre valgomgang.

De siste meningsmålingene som er tillatt utført før valget, er fra 5. november. Der leder ytre-høyrekandidat José Antonio Kast med 30,1 prosent – foran venstresidas Gabriel Boric med 24,2 prosent. På tredjeplass kommer den mer moderate høyrekandidaten Sebastán Sichel med 12,9 prosent oppslutning.

– Hvis Kast blir valgt, vil Chile eksplodere i protester, sier Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

Hun viser til at i et land der minnene fra Augusto Pinochets diktatur (1973–1990) fortsatt er såre, vil symbolikken i å få en «pinochetist» som president bli sterk kost. Bull påpeker at Kast både åpent støtter Pinochet og hans økonomiske modell og benekter volden under diktaturet.

– Hvis det blir Boric og Sichel som går videre, blir det nok roligere, mer «business as usual». Før den siste spurten på målingene, der Kast plutselig dro fra, lå alt an til at Boric ville vinne. Men jeg vil ikke føle meg trygg på noe. Mye avhenger også av hvor mange som faktisk vil stemme, sier Bull og peker på at mistilliten til politikere er utbredt i landet.

Kaller det et paradoks

8. oktober i 2019 brøt det ut store protester i Chiles hovedstad Santiago. Demonstrasjonene presset fram at det skulle skrives ny grunnlov. Den nåværende grunnloven er en arv fra diktaturet. En sentral læremester for Kast var Jaime Guzmán, medforfatter av Pinochet-grunnloven.

En grunnlovgivende forsamling ble valgt i mai i år. Her tapte de etablerte partiene, og mange uavhengige ble valgt. De startet arbeidet med den nye grunnloven 4. juli. Neste år skal det avholdes folkeavstemning om lovforslaget.

Ifølge Bull er det et paradoks at Kast ikke bare ligger an til å gå videre til andre valgrunde, men ifølge noen meningsmålinger også har en reell sjanse til å vinne mot Boric.

– Paradokset ligger i at Chile, som i fjor valgte en grunnlovgivende forsamling der 80 prosent er venstresidefolk, nå kan komme til å velge en president fra ekstremhøyre, sier Bull.

– Kast er innvandringsmotstander og er fra en tysk-katolsk sekt som står for en veldig tradisjonell katolisisme. Han er yngst av ti søsken og har ni barn selv. Han er mot prevensjon, abort, LHBTQ-rettigheter og likekjønnet ekteskap, sier hun.

Sebastián Sichel er en mer tradisjonell høyrepolitiker.

– Sichel er mer moderne enn sittende president Sebastián Piñera, som nettopp unngikk riksrett, sier Bull med henvisning til at Piñera ble forsøkt stilt for riksrett etter avsløringer i Pandora Papers om at presidenten skal ha misbrukt embetet sitt i forbindelse med salg av et gruveselskap til en venn.

Politikerforakt

Senatet sa natt til onsdag nei til å stille Piñera for riksrett.

– I den siste tv-debatten brukte Sichel mer tid på å distansere seg fra Kast og Piñera enn på å angripe Boric. Jeg har ikke helt oversikt over hvordan Sichel har stilt seg før, men han har jo vært en alliert av Piñera. Hvis Sichel går videre til andre valgomgang, tyder meningsmålinger på at Boric vil vinne, sier Bull.

Hun tror en viktig årsak til at Kast har seilt opp i teten, er hans fokus på innvandringsmotstand. Samtidig er mange skremt over uro i Mapuche-områdene i sør og lydhøre overfor Kasts propaganda om å skape ro og orden med hard hånd.

Hun tror også at arbeidet med ny grunnlov har uroet mange.

– Det spres også falske nyheter, som at flagget og nasjonalsangen skal skiftes ut. På toppen av dette har riksrettssaken skapt frykt, en følelse av at alt rakner, som gjør at folk går til høyre, sier Bull.

Chilenerne skal også velge medlemmer av senatet, underhuset og regionale folkevalgtforsamlinger søndag.

Hvis resultatet blir i tråd med valget til grunnlovsforsamling, er sjansen stor for at Kast, om han blir valgt, vil få en venstredominert kongress mot seg.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production