Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Rødt og SV inngår velferdsallianse for å tvinge regjeringen til venstre:

Presser Støre fra dag én

VELFERDSKAMERATER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SV-sjef Audun Lysbakken deltok på den høytidelige åpningen av Stortinget i går. I dag tar de sats inn i den nye perioden, og de gjør det sammen.

FRONT: På Stortingets første møtedag foreslår Rødt og SV at profitt må ut av barnehagene. Det er bare starten på velferdssamarbeidet mellom de to, sier Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes.

Jonas Gahr Støre rekker ikke engang å paradere på Slottsplassen med sin nye regjering før han blir utfordret av en ny velferdsallianse på Stortinget.

I dag fremmer Rødt og SV et sett med felles forslag som skal hindre private i å ta ut profitt fra barnehagedrift.

– Vi vet at dette er et av områdene hvor det blir nødvendig å presse regjeringen. Sp og Ap har vist at de ikke på egen hånd kommer til å fjerne profittmulighetene fra barnehagene, sier SV-leder Audun Lysbakken om de til sammen ni punktene som legges fram for Stortinget i dag.

I fellesforslaget går Rødt og SV blant annet inn for at regjeringen må lovfeste at statlige bevilgninger og foreldrebetaling ikke går til verdiuttak for eierne.

De foreslår også strengere regler for kjøp og salg av barnehager og forbud mot at utenlandske fond skal kunne kjøpe barnehager.

– Denne stortingsperioden er en skjebnetid for den norske velferdsmodellen. Hvis kommersialiseringen fortsetter å bre seg, vil vi få svenske tilstander.

– Hva betyr det?

– At velferdskapitalistene blir så store og mektige at det blir veldig vanskelig for myndighetene å snu utviklingen. Vi er ennå ikke der.

Ny allianse

Norges neste statsminister, Jonas Gahr Støre, har utpekt SV som regjeringens primære samarbeidspartner i Stortinget.

Nå gjør SV det klart at Støre også må hanskes med Rødt når politikken overfor private i velferden skal utmeisles.

Forslaget om profittfrihet i barnehagene er nemlig bare begynnelsen på et velferdssamarbeid mellom Rødt og SV.

– Det kommer til å komme flere initiativer fra oss og Rødt på profitt i velferden. Vi vet at vi har fagbevegelsen med oss, for ikke å snakke om et stort flertall av Aps velgere, sier Lysbakken.

SV-lederen sier det er helt naturlig at han allierer seg med Rødt i saker som handler om velferdsprofitt. Under regjeringssamtalene på Hurdalsjøen hotell måtte Lysbakken nemlig konstatere at den politiske avstanden til Sp og Ap på dette feltet var betydelig.

– Dette var en av grunnene til at vi dro fra Hurdal. Vi var skuffet over hvor lite Sp og Ap ville gjøre her. Da er det naturlig for oss å samarbeide med partier som deler vårt syn, sier han.

Tester Ap og Sps løfter

Felles for alle forslagene SV og Rødt i dag fremmer, er at Arbeiderpartiet stemte for dem i forrige stortingsperiode eller at de står i Aps partiprogram.

Dermed burde det være en smal sak for Ap å støtte forslagene, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Alt dette er ting Sp og Ap har sagt at de støttet da de satt i opposisjon. Men Rødt er kloke av skade, og vi vet at når Sp og Ap tidligere har hatt makt, har de ikke gjort noe med dette problemet. Nå legger vi press på dem for at de skal gå fra ord til handling, sier han.

Rødt har i mange år hatt profittforbud i velferden som en av sine hovedsaker. Nå øyner Moxnes håp om at partiet faktisk kan få gjennomslag.

«Denne stortingsperioden er en skjebnetid for den norske velferdsmodellen»

AUDUN LYSBAKKEN, SV

– Et stort flertall i befolkningen støtter at pengene til barnehager skal gå til å sikre barnas beste – og ikke til å bygge private formuer, sier han.

– Dere legger fram forslaget dagen før regjeringen legger fram sin plattform. Hvis dere ventet en dag, kunne dere demonstrert at dere vil være konstruktive og greie. Hvorfor ikke vente?

– Du kommer ingen vei med Ap og Sp ved bare å være hyggelig og grei. Du må være tydelig også. At SV og Rødt fremmer dette sammen, bør være et tydelig signal til regjeringen om hvor flertallet ligger i denne saken.

I september skrev Klassekampen om at Rødt har foreslått en venstreallianse med SV for å presse regjeringen. Både Moxnes og Lysbakken bekreftet den gang at de skulle møtes over en kaffe for å drøfte muligheten for et samarbeid.

– Så dette kom altså ut av kaffekoppen?

– Det går ikke et direkte spor av kaffegrut fram til dette forslaget. Men det jeg kan si, er at det antakelig kommer flere slike initiativer fra Rødt og SV framover. Det er viktig at regjeringen merker presset, for det er vi som snakker på vegne av fagbevegelsen her, sier Moxnes.

– Har dere drukket kaffe sammen?

– Vi har snakket sammen støtt og stadig, både med og uten kaffe.

Ap vil ikke svare

Selv om forslagene fremmes i dag, vil det ta måneder før de er ferdigbehandlet i Stortinget.

– Vi er spent på å se hvordan Sp og Ap forholder seg til dette. Vi vil verken ta gleder eller sorger på forskudd her, sier Moxnes.

«Du kommer ingen vei med Ap og Sp ved bare å være hyggelig og grei»

BJØRNAR MOXNES, RØDT

Utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg i Ap sier at han vil vente med å kommentere forslagene til etter at regjeringens politiske plattform er presentert.

«Arbeiderpartiet har store ambisjoner for barnehage, og mye vi skal gjøre de neste fire årene. Den nye regjeringens plattform blir presentert onsdag», skriver han i en e-post.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production