Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Ansatte ved Nav Årstad i Bergen er sterkt preget av knivdrapet på kollega:

Redde for å gå på jobb

MØTTE ANSATTE: – Det gjør et veldig sterkt inntrykk. Det er personer som er i sjokk og er i krise, sa Nav-direktør Hans Christian Holte da han møtte i pressa i går.

UTSATT: Sikkerheten er blitt bedre. Likevel er faren for vold og trusler fem ganger høyere i Nav enn for andre yrker.

– Vi er preget. Det er masse følelser. Det er sorg og sinne. Det er frustrasjon og redsel for å komme tilbake til jobb.

Det sier Arne Hernes, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Bergen kommune.

Han er ansatt ved Nav Årstad på Danmarks plass der en av hans kolleger – en kvinne i slutten av 50-årene – ble knivdrept mandag. En annen kvinnelig kollega i midten av 30-årene ble lettere skadd.

En mann i 30-årene er varetektsfengslet siktet for drap og grov kroppsskade.

Han skal ha trukket kniv like etter et avtalt møte med de to saksbehandlerne klokka 10, melder VG.

Stengt, men ikke lukket

Ifølge Hernes er Nav Årstad en arbeidsplass der sikkerheten er godt ivaretatt, og der det er daglige vurderinger av blant annet trusselbildet.

– Dette er en hendelse som ikke skulle skje. Likevel skjedde den, sier Hernes til Klassekampen.

Siden mandag har Hernes fokusert på å ivareta de rundt 200 ansatte ved kontoret, som han omtaler som «en fantastisk gjeng».

– Nå er det tid for å være et medmenneske. I tida framover må det gjøres en god jobb for at arbeidsplassen skal oppleves som trygg, sier han.

Nav Årstad vil være stengt hele uka, og de ansatte blir ivaretatt av et kriseteam.

I går fikk de også besøk av Nav-direktør Hans Christian Holte.

– Nå står vi sammen i en tung, tung tid. Vi skal ikke glemme, men komme oss videre. I dag er vi først og fremst med de som er berørt, sa Holte på et pressemøte foran et hotell i Bergen sentrum.

Da hadde Nav-direktøren møtt de ansatte og snakket direkte med de berørte.

– Det gjør et veldig sterkt inntrykk. Det er personer som er i sjokk og er i krise og har det svært, svært vanskelig, sa direktøren.

Holte varslet at Nav framover vil vurdere sikkerhetstiltak, uten at det er gjort noen konklusjoner ennå. Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sa mandag at han vil «gå opp» saken for å se på om det er noe som må forbedres.

Ifølge Holte er det ikke nødvendigvis en farbar vei mot mer sikkerhet å lukke Nav-kontorene enda mer.

– Et lukket Nav er ikke nødvendigvis et tryggere Nav. Det kan øke konfliktnivået, og den balansen må vi ivareta, sa han da han møtte pressen.

På spørsmål fra Klassekampen om hendelser som dette kan gjøre det vanskeligere å holde på nåværende og rekruttere nye ansatte, svarte Nav-direktøren at han forstår engstelsen internt, men at de ansatte har en sterk idealisme:

PREGET: Arne Hernes er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Bergen kommune.

– Dette er en dypt tragisk hendelse som sjokkerer både Nav og andre, men når det er sagt, så opplever jeg at ansatte i Nav er drevet av sterk idealisme.

– Jeg har trua på at Nav fremdeles tiltrekker seg mennesker som vil gjøre en forskjell for enkeltmennesker.

Nedgang i hendelser

Drapsalarmen har gått i Nav før.

I 2013 ble Anni Rachmawati Godager drept ved et Nav-kontor i Grorud bydel i Oslo.

Etter dette innførte Nav flere sikkerhetstiltak. En rapport fra NTNU Samfunnsforskning fra 2018 slo fast at tiltakene har virket.

Det viser også tall Klassekampen har fått fra hovedverneombud i Nav Stat Stein Arne Hammersland.

– Det er jobbet systematisk med sikkerhetsarbeidet. Blant annet gjennom å øke sikkerhetskulturen og gjøre grep i form av innredning av selve kontorene, sier Hammersland til Klassekampen

Han sier at i toppåret 2016 var det 2468 hendelser i kategoriene verbal utskjelling, fysiske angrep, sjikanering/trakassering, truende atferd/trusler «trussel om selvskading eller selvmord», «hatytringer» og «hærverk».

I 2019 ble det rapportert inn 2251 slike hendelser. I 2020 var det en nedgang til 1702.

Samtidig viser en Fafo-rapport blant Nav-ansatte organisert i Fellesorganisasjonen (FO) at det er fem ganger så stor sjanse for å bli utsatt for vold og trusler i den kommunale delen av Nav enn i arbeidslivet for øvrig.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production