Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattArbeidsliv

Deltidskrisa

Se for deg å bruke flere år på å ta en utdanning. Både før og under utdanningen får du høre hvor ettertraktet du er, hvor ønsket du er og hvor viktig du er. Du tar fagbrev som helsefagarbeider, men det hjelper ikke. Når du er ferdig utdannet er det ingen heltidsstillinger til deg, men det er en 23 prosent stilling med turnus på helg.

Du får høre at om du blir sykepleier, da skal du få full stilling. Du er stolt av yrket ditt, av utdanningen din, men føler det ikke er plass til deg. Du blir sint og frustrert. Du tar høyere utdanning, blir sykepleier eller vernepleier, men heller ikke her fins en hel stilling. Du får 72 prosent fast stilling, men ikke 100 prosent.

I offentlig sektor er kun 18 prosent avde utlyste stillingene heltidsstillinger. Gjennom lang tid har dette vært normen for helse- og oppvekstsektoren; sektoren som har størst andel kvinner og yrker med lav lønn. For mange med deltidsstilling er det ikke mulig å leve av jobben. De står med telefonen i hånda og shopper vakter, håper at andre er syke.

Heltid er også et likestillingsspørsmål. SSB kan i år melde at kjønnsforskjellen fremdeles er ganske store. Nesten 85 prosent av menn i arbeidslivet jobber heltid, men for kvinner er det bare rett under 65 prosent.

«Ønsker vi gode velferdstjenester, må vi bruke hele laget.»

Dette gjør også kvinner til pensjonstapere. Vi lever lenger, men med lavere pensjonsopptjening kan det bli svært krevende å leve som pensjonist. Å gå ufrivillig deltid går utover økonomien og selvstendigheten.

Det er de unge og de yrkesfagutdanna som er hardest ramma av deltidskrisa. Det fører til manglende evne til å komme inn på boligmarkedet, men verst av alt bekymringen over å ikke få endene til å møtes. Å aldri kunne planlegge kvelder, helger og ferier med familie og venner.

Å utdanne seg til deltid er et samfunnsproblem. Offentlig sektor skriker etter helsearbeidere, men klarer ikke gi dem fulle, hele stillinger. Ønsker vi kvalitet og gode velferdstjenester, må vi bruke hele laget.

Vi trenger politisk vilje for å endre strukturen. Fagforbundet Ung krever en heltidsreform, som lovfester retten til hel stilling. En slik reform må inneholde penger til alle kommuner for å arbeide med heltidskultur – og anerkjenne at heltid er kvinnekamp.

Vi vil ikke godta at unge kommer ut i arbeidslivet og inn i usikkerhet. Derfor er min oppfordring til deg: bruk stemmeretten din. Bruk den på et av de rødgrønne partiene som vil kjempe for vår rett til et trygt arbeidsliv der vi kan gjøre hele jobben!