Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Anmeldelse

Patos uten pasjon

Undergang: Gert Nygårdshaug skriver seg inn i sci-fi-tradisjonen i sin nye klimaroman, men lykkes ikke med å engasjere leseren.

DYSTOPISK: Klimakrisa er tema for Gert Nygårdshaugs nye roman. Her forfatteren i sitt hjem i Lier. FOTO: SIV DOLMEN Siv Dolmen
Roman

Gert Nygårdshaug

Den grønne øya

Roman

Cappelen Damm 2021, 188 sider

Både tilbud og etterspørsel er stort for postapokalyptisk litteratur. Det har bokstavelig talt sine naturlige årsaker; i tillegg fungerer temaet ofte godt litterært, med Cormac McCarthys «The Road» (2006) som et foreløpig høydepunkt. Etter hvert som den stadig mer påtrengende klimakrisa er i ferd med å utvikle seg til panikk og sorg, øker trolig også publikums behov for å kunne forestille og forberede seg på hvordan livet vil være i en varmere og mer brutal verden.

Siste skudd på denne stammen er en sci-fi-roman fra Gert Nygårdshaug, som også tidligere i forfatterskapet har utforsket temaer rundt miljøødeleggelser og katastrofer. Dessverre er det en bok som ikke tilfører noe nytt til feltet. Språket veksler mellom å være oppblåst og helt flatt, men alltid like uengasjerende, selv når det handler om liv og død. Til nød kan dette tolkes som et kunstnerisk grep: Boka er ført i pennen av en forteller som skriver i krysningspunktet mellom forskningsrapport og dagbok, uten tanke på at noen skal ha glede av å lese det. Dette grepet fungerer imidlertid nokså dårlig, ettersom det mot slutten viser seg at den må ha blitt fortalt av noen andre – uten at den plutselige logiske bristen forklares. I bøker som foregir å være realistiske, skaper slikt skurring. Det samme gjør det når fortelleren hevder at han får et spedbarn til å sove mange timer i strekk midt på dagen – og attpåtil føler seg så sikker på uavbrutt søvn at han legger ut på en lang tur på egen hånd.

Romanen er ifølge forfatteren selv en «hommage» til den svenske nobelprisvinneren Harry Martinson, som blant annet utga diktsamlingen «Aniara» (1956), et teknologikritisk undergangsepos om 8000 jord-emigranter som befinner seg om bord i et akterutseilt romskip ved samme navn. Også hos Nygårdshaug står vi på terskelen til jordas undergang, eller i alle fall havets og gradestokkens stigning, men det uengasjerte språket gjør at det verken fremkaller redsel eller melankoli. Martinson og hans bøker dukker for øvrig opp flere steder, alltid like overtydelig, og leseren får servert både disse og andre referanser med teskje og deretter pinsett. Det er trolig ment å skape komisk effekt, men vitser som forklares, blir som kjent sjelden morsomme.

«Som leser får man lyst til å gi helt opp.»

Overtydeligheten er også til stede i bruken av romanens viktigste språkbilde, et Victor Hugo-sitat (uthevet nedenfor) som slites helt ut, i patosfylte, men pasjonsløse passasjer som dette: «Merker tårene dryppe. Lar dem dryppe. De tårene vi svelger er mye bitrere enn de vi feller. De siste ordene Ernest hadde sagt til meg. Muligens de siste ordene han sa i sitt liv. Derfor lar jeg tårene dryppe. De er ikke bitre, bare veldig sorgfylte.»

Noe liknende inntreffer med et sitat lånt fra Pessoa («mener jeg å huske at forfatteren het»), som munner ut i nokså ubehjelpelige filosofiske grublerier om begrepene «ingenting» og «noe», som etter hvert kombineres med enda mer banale betraktninger om Platons huleliknelse. I sin hjelpeløshet overgås de bare av passasjer som dette: «Hun ville at vi to – gjennom talløse netters lidenskapelige elskov, der alle kamasutriske stillinger frydefullt ble utforsket – skulle lage et kjærlighetsbarn i alt det håpløse. Et barn for fremtiden. Vi elsket hverandre. Men jeg nektet.»

Om forfatterens intensjon har vært å skape økt bevissthet og engasjement for klimasaken, er det bare å si bedre lykke neste gang. Som leser får man snarere lyst til å gi helt opp – stikk i strid med sjangerens potensial.