Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Er kritiske til egne rekker

Forfattere kjenner seg ikke igjen i kritikken mot Ytringsfrihetskommisjonen. Nå går de ut mot egen forening:

OPPRØRTE: Flere av medlemmene i Forfatterforeningen er kritiske til at foreningen har uttrykt støtte til kritikk av Ytringsfrihetskommisjonen. Øverst fra venstre, med klokka: Maria Kjos Fonn, Trude Marstein, Olaug Nilssen og Birger Emanuelsen. FOTO: ANNIKEN C. MOHR, SIV DOLMEN, HANNA KRISTIN HJARDAR OG TOM HENNING BRATLIE

– At en bølle som denne Are Søberg inviteres som en av flere til et møte, er ikke et angrep på den kunstneriske ytringsfriheten, sier forfatter Birger Emanuelsen.

I forrige uke trakk Begard Reza, samfunnsdebattant og generalsekretær i Salam – organisasjonen for skeive muslimer, seg fra Ytringsfrihetskommisjonen. Like etter sendte Norske Dansekunstnere et innspillsbrev til kommisjonen og Kulturdepartementet, hvor de uttrykker bekymring rundt kommisjonens arbeid og det de mener er økende hets og trakassering av kunstnere.

15 kunstnerorganisasjoner, inkludert Forfatterforeningen, signerte deretter et opprop som støtter Norske Dansekunstnere.

– Henger ikke på greip

Et sentralt poeng i kritikken er invitasjonen av aksjeinvestor Are Søberg, som står bak Facebook-kontoen Sløseriombudsmannen, til et innspillsmøte for kunstnere som Ytringsfrihetskommisjonen arrangerte i slutten av juni.

Forfatter Birger Emanuelsen er medlem av Forfatterforeningen, men har liten forståelse for støtteerklæringen foreningen nå har kommet med.

– I dette oppropet framstår likevel invitasjonen som et så stort problem at hele kunstner-Norge må si stopp. Det henger ikke på greip for meg, sier han og omtaler oppropet som «diffust» og «uklart».

– Det er sympatisk å støtte hetsutsatte kunstnere, men hva betyr det for eksempel at «Vi anmoder Ytringsfrihetskommisjonen om å ta dette på ytterste alvor»? spør Emanuelsen.

han får støtte fra forfatterkollega Maria Kjos Fonn.

«Jeg synes det er veldig rart av Forfatterforeningen tar så tydelig stilling i denne saken og føler meg litt fremmedgjort som medlem. Vi må tåle en ubehagelig og for den del også usaklig debatt om statsstøttet kunst, og vi må tåle at disse støtteordningene provoserer», skriver Fonn i en sms.

– Feil å støtte

Trude Marstein er en annen forfatter som reagerer: «Kort sagt syns jeg det var feil av Forfatterforeningen å støtte brevet fra Norske Dansekunstnere. Ytringsfrihet er viktig, og vi må kunne diskutere med meningsmotstandere», skriver hun i en e-post til Klassekampen.

Forfatter Olaug Nilssen er også kritisk:

– Jeg føler at oppropet har for lite å bygge på, og at de ikke sier tydelig hva det er de mener, sier Nilssen.

Det samme er forfatter Lars Ove Seljestad.

– Jeg forstår Forfatterforeningens behov for å være solidarisk med de andre kunstnerorganisasjonene, men jeg synes det er paradoksalt at en forening for folk som har ytringsfrihet som fundamentet for sitt virke, finner det opportunt å legge seg opp i hvem kommisjonen velger å invitere på sine innspillsmøter, sier Seljestad.

Etterlyser tydeliggjøring

Både Olaug Nilssen og Birger Emanuelsen etterlyser nå at Forfatterforeningen og dens medlemmer er mer aktive i den pågående debatten.

– Hva bør Forfatterforeningen gjøre nå?

– De må tydeliggjøre for medlemmene og offentligheten hvor det er de egentlig står, og hva de mener, sier Emanuelsen og legger til:

«Ytringsfrihet er viktig, og vi må kunne diskutere med meningsmotstandere»

Trude Marstein, forfatter

– Det er åpenbart at det etterlatte inntrykket der ute er at Forfatterforeningen vil ha ett sett med regler for kunstnere, og et annet for alle andre. Det kan man si er en feil tolkning, det er heller ikke min tolkning. Men det er det etterlatte inntrykket, og det må rettes opp.

Nilssen etterlyser også en redegjørelse for oppropet.

– Jeg er helt enig i at hets er et problem for ytringsfriheten. Men i oppropet kommer det ikke tydelig fram hva som gjør at kunstnere har et mindre ytringsrom, sier hun.

– Når Forfatterforeningen skriver under på et sånt opprop, så er det på vegne av medlemmene. Da må jo vi medlemmene få lov til å forstå hva det er de roper opp om.

Uenig i kritikken

Birger Emanuelsen mener det er uheldig om diskusjonen blir en praktisk konflikt om Ytringsfrihetskommisjonens arbeid.

– Frihet har vært og må være livsnerven for en kunstner. Muligheten til å tenke og skrive fritt. Da virker det rart at det som kan tolkes som en innsnevring av ytringsrommet, kommer fra Forfatterforeningen, sier han.

Det er ikke tvil om at Forfatterforeningen står på ytringsfrihetens side, tror Emanuelsen, men ønsker tydelighet.

– Ved å ikke sette premissene for debatten selv, har Forfatterforeningen gjort det uklart for medlemmene hva de mener, sier han.

– Vranglesing

Leder i Forfatterforeningen Heidi Marie Kriznik er uenig i at oppropet har bidratt til et mindre ytringsrom, og er kritisk til hvordan debatten har utspilt seg.

– Den vranglesningen oppropet har blitt møtt med av folk med makt og posisjoner, kan bidra til å innskrenke det ytringsrommet vi alle forsvarer. Diskusjonen som har gått, har stengt for en debatt, ikke åpnet den. Polariseringsmaskinen på sosiale medier svekker muligheten for åpen tenkning. Jeg opplever at kunstnerorganisasjonenes utspill har blitt lest som et angrep på ytringsfriheten, og det er nedslående at ytringsrommet blir så snevert, sier Kriznik.

Hun understreker at Forfatterforeningens intensjon har vært å vise solidaritet med hetsutsatte dansekunstnere.

– Hva tenker du om kritikken?

– Jeg vil gjerne at noen skal peke på hvor det i oppropet står at kunstnerorganisasjonene er mot ytringsfrihet eller for å begrense hvem som blir invitert til samtalen.

RETTEN TIL YTRING: Rettigheitstenkinga generelt har utvikla seg frå eit spørsmål om rett frå til eit spørsmål om rett til, skriv Jørn Øyrehagen Sunde. ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS
AKTIV DEBATTANT: Ahmed Umar er en norsk-sudansk kunstner utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han er aktiv som debattant på sosiale medier og er blitt et forbilde for unge homofile i Sudan.
ETIKK OG ESTETIKK: Kunst har alltid vært en del av politiske bevegelser, men dagens debatt rundt ytringsfrihet og politisk kunst etterlater kunstnere i en vanskelig posisjon. Her Hannah Ryggens vev «Gru. Fra borgerkrigen i Spania» fra 1936. FOTO: NASJONALGALLERIET
STÅR STØTT: Forfatter Sandra Lillebø, som er styremedlem i Den norske Forfatterforening, svarer på kritikken fra medlemmene i kjølvannet av at foreningen skrev under på et støtteopprop mot Ytringsfrihets­kommisjonen.
FOTO: HANNE MARIE LENTH SOLBØ

Sløseri og ytringer

Striden rundt Are Søbergs «Sløseriombudsmannen» og Ytringsfrihetskommisjonens arbeid spisser seg til. Her er Klassekampens dekning samlet.

20 artikler