Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) varsler at Arbeidstilsynet kan jobbe som normalt fra høsten:

Lover snarlig normaltilstand

INTERNT: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at man ikke kunne satse på å ansette nye folk i Arbeidstilsynet, for å rekke over både smitteverntilsyn og ordinære tilsyn. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

BEGRENSET: Det siste året har Arbeidstilsynet fått instruks om å gjøre nesten bare korona-relaterte tilsyn, tross advarsler om økt arbeidslivskriminalitet.

I samme år som arbeidsledigheten var på sitt høyeste siden krigen, og hundretusener av arbeidssøkere var mer sårbare enn noen gang, reduserte Arbeidstilsynet sine ordinære besøk på arbeidsplasser drastisk.

I mars, april og mai 2020 skjedde det fordi Arbeidstilsynet mente det ikke var smittevernmessig forsvarlig. I november 2020 fikk de beskjed av Arbeids- og sosialdepartementet om å prioritere koronarelaterte tilsyn.

I sju måneder har Arbeidstilsynet hovedsakelig fulgt opp smittevern og spesielt alvorlige saker, som arbeidsulykker.

Tross advarsler om friere spillerom for kriminelle aktører, står arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fortsatt inne for omprioriteringen.

– Arbeidstilsynet er i en unntakstilstand fordi vi har bedt dem sette korona øverst på dagsordenen. Det er fordi det har så store implikasjoner og konsekvenser, hvis det er slurv eller brudd på det regelverket. Men også fordi koronasituasjonen kan gjøre utsatte og sårbare arbeidstakere mer utsatte og sårbare, sier Isaksen.

Har fått 50 millioner

Fram til nyttår fikk ikke Arbeidstilsynet noen ekstra ressurser til å drive koronatilsyn. I år har de fått 50 millioner kroner til dette arbeidet.

– Hvorfor har dere ikke gitt dem nok ressurser til både å følge opp smittevern og gjøre ordinære tilsyn?

– Nå har de fått noe mer, men sannheten er at Arbeidstilsynet var avhengig av å bruke fagfolkene de allerede hadde, til smitteverntilsyn. Vi kunne ikke satse på at de kunne ansette og trene opp nye inspektører til det, sier Isaksen.

Kriminelle tar ikke pause

I forrige uke kom en rapport fra politiets A-krimsenter som viser hvordan 29 aktører i bygge- og anleggsbransjen i Oslo og Viken utnytter utenlandske arbeidstakere og begår andre former for arbeidslivskriminalitet. Lovbruddene i rapporten har skjedd fra 2018 til og med koronaåret 2020.

Intervjuet med Røe Isaksen ble gjort i forkant av publiseringen av rapporten. Statssekretær i departementet Vegard Einan kommenterer funnene på vegne av ham.

– Rapporten bekrefter det etatene har meldt om tidligere, at det finnes kriminelle aktører som utnytter ansatte. Derfor er det ekstra viktig at vi nå har fått på plass et nytt lovverk som gir opptil seks års fengsel for arbeidsgivere som stjeler lønn fra de ansatte og at Arbeidstilsynet fra 1. juli kan pålegge at for lite utbetalt allmenngjort lønn blir etterbetalt, sier Einan.

Var klar over problemet

I Klassekampen 3. februar i år ba Fellesforbundet og Frelsesarmeen om at Arbeidstilsynet kom på banen igjen. De advarte om at pandemien fører til et røffere arbeidsmarked, der sårbare arbeidsledige blir utnyttet av useriøse aktører.

– Er du redd for hva det kan føre til, at ingen har passa skikkelig på i arbeidslivet i over et år, Isaksen?

– Jeg er ikke redd for det. Men jo lenger koronakrisa varer, jo større blir jo problemet med at veldig mye annet settes på hold. Politiet sier i sine analyser at korona kan føre til at kriminelle aktører får det lettere, så det har vi vært veldig klar over, sier han.

«Det er nok sånn at de kriminelle aktørene neppe er de som er best på smittevern»

TORBJØRN RØE ISAKSEN (H), ARBEIDS- OG SOSIALMINISTER

Isaksen mener man snart har nådd ei tålegrense.

– Hvis korona fortsetter enda lenger, kan vi ikke holde på mye lenger med å sette all virksomhet på pause i Arbeidstilsynet.

– Hvor lenge kan vi vente?

– Målet er at vi i løpet av sommeren og høsten skal komme tilbake til normalen.

Slår to fluer i en smekk

Arbeidsministeren hinter om at koronatilsyn også kan avdekke andre ting enn smittevernbrudd.

– Det er nok sånn at de kriminelle aktørene neppe er de som er best på smittevern, sier Isaksen

I så fall fanges det nok opp, ifølge direktør i Arbeidstilsynet Trude Vollheim.

«Arbeidstilsynet har imidlertid fokus på mer enn smittevern i våre tilsyn», skriver hun i en e-post.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production