Rotfesta uttrykk


Caroline Shaw & So Percussion
Let The Soil Play Its Simple Part
Nonesuch/Warner Music
Allsidig, ja. Caroline Shaw (født 1982) vant Pulitzerprisen for musikk i 2013 som den yngste noensinne, for korverket «Partita». Dette skreiv hun for vokalgruppen Roomful of Teeth, der hun selv også var og er utøvende medlem. En vel fortjent Grammypris (hennes andre, etter Roomful of Teeth-innspillingen av «Partita» fra 2013) ble i fjor vinter tildelt «Orange», et utvalg av Shaws strykerkvartetter spilt inn av Attaca-kvartetten. De sporadiske samarbeider og bidrag i popverdenen, imellom der, er sånn sett mer for parenteser å regne. Like fullt er det verdt å nevne at hennes bidrag på Kanye Wests innspillinger konsekvent tilhører høydepunktene i Wests ambisiøst sprikende katalog fra forrige tiår.
«Narrow Sea», Shaws første album på den velrenommerte «samtid og grenseland»-etiketten Nonesuch Records fra januar i år, var en samling subtile og meditative sanger for vokalsolist (Dawn Upshaw). Basert på tekst fra amerikanske folkelige salmer, arrangert for ensemblet So Percussion, og med finstemte bidrag på piano fra veteran Gilbert Kalish.
Og kanskje er det et lite hint om sammenhenger i den brede og omfangsrike produksjonen, når Shaws andre album for Nonesuch er ute alt nå, noen måneder senere, som et direkte resultat av forrige innspilling. I den forstand at Shaw og So Percussion grep en tilfeldig mulighet som oppsto til å forsøke seg på å skape et album fra bunnen av i studio sammen. «Let The Soil Play Its Simple Part» er altså en såkalt «bandskive», og en slags popskive, men også det første albumet med Shaw selv som vokalsolist. Samtidig er sammenhengene med det foregående albumet tydelige. Særlig på den avsluttende «Some Bright Morning», en studiokomposisjon basert på tekst fra den kjente folkelige salmen med samme navn.
«En nerve som er mer intim og kanskje også mer insisterende.»
Mest «pop» er på den andre siden en melodisk trofast tolkning av ABBAs «Lay All Your Love on Me» midtveis. Ved første lytt synes den helt umiddelbart å åpne som noe nær en parodi på den etter hvert populære øvelsen «var akustisk tolkning av hektisk pophit».
Men arrangementet, med vokal og marimba i sentrum, vokser, utvikler seg og åpner seg opp som noe helt annet. Elegant trekker den uventede musikkhistoriske linjer i det som etter hvert høres like mye ut som en Bach-kantate som det umiskjennelig og respektfullt låter «klassisk ABBA», i en slags dobbeltforstand. Denne tolkningen er for øvrig også det mest transparente eksemplet på albumets hoved-fremgangsmåte, der låtene er bygget rundt Shaws vokal i samspill med én av perkusjonsgruppens medlemmer som medsolist om gangen.
Med tanke på ryet som komponist (til høsten er hun for øvrig festspillkomponist på Trondheim kammermusikkfestival), er Caroline Shaw selv antakelig langt fra den mest «teknisk habile» solisten som har gitt seg i kast med sangene hennes.
Men hun tar med seg en velutviklet kollektivistisk tilnærming, rendyrket over et drøyt tiårsstrekk og vel så det, både som komponist og utøver, inn i dette samarbeidsprosjektet tuftet på kollektiv komposisjon i studiorommet. Og det er – slik man ofte tenker rundt sjangere der det er nærmere normen å høre komponist/låtskriver fremføre egne sanger – en ganske egen nærhet i formidlingen. En nerve som er mer intim og kanskje også mer insisterende. Formidlet i en klar og stadig sikrere stemme, forbilledlig fri for unødig ornamentering, med en utforskning av klang, intern og ekstern, som man kan kjenne igjen fra virket som komponist. På samme tid metodisk, grundig og intuitivt organisk.
Dette er minst like gyldig for hvordan de fire perkusjonistene tilnærmer seg sitt ekspansive arsenal av instrumenter her. De gir musikalsk mening til et album som foruten alt annet vi har nevnt også trekker opp dagsaktuelle linjer i sitt utvalg av tekstkilder. Alt fra James Joyce via ABBA til Ruts bok – og hvordan de på ulike-men-parallelle plan, fra det personlige til det politiske og forbi eller bakenfor, forholder seg til dilemmaer rundt organisk næring til bærekraftig vekst.