Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Tusker til seg

  • Er du rik nok, fins det rike muligheter til å lure seg unna skatt. Nettstedet Propublica trykket i går en sak basert på det amerikanske skattevesenets arkiver som viser at USAs aller rikeste snor seg unna inntektsskatten. I enkeltår betaler noen av klodens rikeste faktisk ikke én krone i inntektsskatt. Jeff Bezos, Amazon-grunnlegger, multimilliardær og verdens aller rikeste mann, betalte for eksempel ingenting i inntektsskatt i 2007 og 2011. I 2018 betalte klodens nest rikeste mann, Tesla-grunnlegger Elon Musk, null kroner i føderal inntektsskatt. De 25 rikeste menneskene i USA betalte i snitt 3,4 prosent skatt mellom 2014 og 2018. Til sammenligning betaler den amerikanske medianfamilien 14 prosent i føderal skatt, skriver Propublica.
  • Samtidig har USAs rikeste fylt godt på i sine respektive pengebinger. Mellom 2014 og 2018 har de 25 økt sine formuer med til sammen 400 milliarder dollar. Det viser magasinet Forbes’ liste over verdens store formuer, som Propublica sammenligner med. Selv Warren Buffet, som Propublica omtaler som en bestefarsaktig mangemilliardær, sniker seg unna skatteregningene, selv om han offentlig har tatt til orde for å skattlegge landets rikeste. Hans reelle inntektsskatt i årene 2014 til 2018 lå på 0,1 prosent, samtidig som formuen hans økte med 24,3 milliarder dollar.
  • Propublica oppsummerer det slik: Funnene «knuser myten om det amerikanske skattesystemet: at alle betaler sin rettferdige andel og at de rikeste amerikanerne betaler mest». Nå er det vel lenge siden noen trodde på noen slik myte, men likevel har det stor verdi å dokumentere hvor urettferdig skattesystemet treffer. Har du råd til dyre skatteadvokater, kan du planlegge bort store deler av bidraget til fellesskapet. Avsløringene viser også at skattlegging av eierne av noen av verdens største selskaper ikke bare må håndteres internasjonalt, men også i hvert enkelt land. Skatteunndragelse er ikke bare et resultat av globalisering, men handler vel så mye om noen menneskers vilje til å tuske til seg på bekostning av fellesskapet.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production