Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kalenderen

Tente lys for allmuen

7. april 1827 blir en viktig dato i regnskapet til engelskmannen John Walker. Det er nemlig første gang han kan føre opp et fyrstikksalg i boka si. Ikke bare hadde Walker aldri solgt fyrstikker før, kjemikeren sto også selv bak den teknologiske nyvinningen.

Tidligere versjoner av fyrstikken fantes, men de var dyre å produsere og ikke særlig helsefremmende. For eksempel hadde franske Jean Chancel i 1805 klart å framstille fyrstikker der hodet var en miks av kaliumklorat, svovel, gummi og sukker. De måtte dyppes i en asbestflaske fylt med sterkt etsende svovelsyre for å selvantenne.

Men å bruke friksjon for å få ild var selvsagt heller ikke ukjent for de tidlige fyrstikkpionerene. Walkers fyrstikker var dekket av svovelsyre med tupper av en antimon- og svovelsyremiks, kaliumklorat og kvae. Han la også til kamfer for å dekke over svovellukta. Som apoteker hadde han mulighet til å selge oppfinnelsen sin, og mellom 1827 og 1829 skal han ha solgt 168 fyrstikkesker. Han kalte produktet sitt Congreves etter en rakettoppfinner, William Congreve, men av en eller annen grunn tok han aldri patent på oppskriften sin. Hvem vet hvor lett det hadde vært å fyre opp i sitt eget hjem i dag om han hadde gjort det. SMFT