Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Ingen snarvei

  • I februar intervjuet avisa Information den amerikanske professoren Heidi Larson. Hun er ekspert på vaksineskepsis og har i over ti år undersøkt hvordan rykter om vaksiner sprer seg, blant annet på sosiale medier, og noen ganger får godt fotfeste i en befolkning. Som eksempel viser hun til Nigeria, hvor en forestilling om at Unicefs poliovaksine var et vestlig forsøk på å sterilisere muslimer i 2003 førte til at mange boikottet vaksinasjonsprogrammet. Ifølge Larson tok ikke helsemyndighetene skepsisen på alvor tidlig nok. Så er spørsmålet: Hva skulle de gjort? Hvordan møter samfunnet skepsis mot vaksiner, eller mot smitteverntiltak for den del? Ifølge Larson er det ingen snarveier. Det eneste som hjelper, er å ta skepsis på alvor og besvare den så saklig som mulig.
  • I helga demonstrerte mennesker i flere storbyer i Europa mot myndighetenes strenge koronatiltak og vaksineutrullingen. Under paroler som «Media er viruset» var også noen hundre mennesker samlet i Bergen, Trondheim og Oslo for å kreve slutt på innstrammingene i forbindelse med koronapandemien. Talene handlet om alt fra at viruset er bevisst overdrevet for å få kontroll over befolkningen, til at vaksinene kan vise seg å bli langt farligere enn covid-19-sykdom. I etterkant har flere vært ute og advart om at skepsisen til vaksiner og smitteverntiltak er farlig. Blant annet skriver John Færseth i Human-Etisk Forbunds blad Fri Tanke at «på sikt er dette en situasjon som er vel så farlig som koronaviruset».
  • Han frykter at hvis vi ikke finner en måte å bygge opp tillit igjen, vil «mennesker fortsette å finne hverandre i felles frykt, sinne og mistro mot det etablerte». Da er det verdt å minne om Larsons innsikt: Det fins ingen snarvei til tillit, og vi kommer ikke unna å ta skepsis på alvor, forklare og undersøke. Vaksiner har bidratt til å utrydde smittsomme sykdommer som kopper, og likevel førte også koppervaksinen i sin tid til sinte demonstrasjoner. Vaksinearbeid har en flere hundreårig historie hvor åpen informasjon og frivillighet er blant suksesskriteriene. Demonisering av skepsis gir bare dypere skyttergraver.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production