Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Analyse

Et høyt diplomatisk spill

Iran krever at den nye USA-administrasjonen bryter Trumps politikk:

PARALLELT LØP: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif, her på en konferanse i Teheran i februar, har foreslått at EU skulle tilrettelegge for at USA hever sanksjonene samtidig som Iran går tilbake på sine atomtiltak. FOTO: VAHID SALEMI, AP/NTB Vahid Salemi

USAs manglende reaksjon mot Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman for drapet på journalisten Jamal Khashoggi blir av mange oppfattet som USAs president Joe Bidens første utenrikspolitiske fallitt. Det kaster mørke skygger over den andre prosessen som Washington nå er involvert i i Midtøsten: atomavtalen med Iran.

Tidligere president Donald Trump trakk USA ut av avtalen i mai 2018, og Biden-administrasjonen maler seg inn i et hjørne nå som den krever at Iran går tilbake på de tiltakene de har gjort siden. Myndighetene i Teheran krever at USA opphever Trumps sanksjoner i stedet for å reise nye krav. Disse kravene er til forveksling like de Trump framsatte, og som Frankrikes president Emmanuel Macron til tider har luftet.

Sjakk à la Iran

USAs utenriksminister Antony Blinken synes å ha skuslet vekk tilbudet fra Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif, som foreslo at EU skulle tilrettelegge for en mekanisme for «parallelle tiltak». Det vil si en avtale der Washington hever de drepende sanksjonene og Iran går tilbake på sine tiltak samtidig.

EUs utenrikssjef Josep Borrell har foreslått samtaler mellom Iran, EU-troikaen og USA for å redde atomavtalen fra 2015, men søndag varslet iranske myndigheter at det ikke lenger er aktuelt.

Macron var i kontakt med Irans president Hassan Rouhani tirsdag for å be Teheran om tiltak som kan åpne for dialog. Han lovpriste egne anstrengelser etter at Trump brøyt avtalen, men Iran er ikke synlig imponert over verken Macron eller EU-3 (Storbritannia, Frankrike og Tyskland) sitt forsvar av avtalen.

Iran krever forpliktelser fra USAs side. Nå synes det dessuten som at Irans åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei, har skrinlagt Zarifs tilbud om «parallelle tiltak» under trykk fra den harde fraksjonen på hjemmebane.

At USA trakk seg fra avtalen og gjeninnførte sanksjoner, er ikke like størrelser med at Iran har økt anrikningsgraden av uran og utfordrer ordningen med uannonserte inspeksjoner fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Det påpeker Iran som svar på at USA stiller nye krav til avtalen.

Hvem blunker først?

Irans utenrikspolitiske talsmann Saeed Khatibzadeh mener at EU-3 nå inntar feil holdning når de går sammen med USA for å presse Iran i IAEA.

Om IAEA vedtar resolusjoner mot Iran, vil myndighetene i Teheran ty til forholdsmessige reaksjoner, har Ali Akbar Saheli, Irans atomforhandler, advart.

Dermed ryker avtalen landet inngikk med IAEA 21. februar om inspeksjoner i ytterligere tre måneder.

At Iran insisterer på at USA hever sanksjonene før det blir innledet samtaler, er et høyt diplomatisk spill. Samtidig reflekterer det landets interne motsetninger, som USA og EU er nødt til å ta med i sine vurderinger. Den harde fraksjonen er ute etter president Hassan Rouhani og utenriksminister Zarif.

«Om IAEA vedtar resolusjoner mot Iran, vil Teheran ty til forholdsmessige reaksjoner»

Raketter i Irak

Biden-administrasjonen forsøker å tone ned konflikten. Irans avslag blir sett på som en del av myndighetenes diplomati, og USA er åpne for flere typer samtaler, ifølge Reuters. Khatibzadeh framholder imidlertid at Biden-administrasjonen må vise at den er villig til å endre Trumps politikk eller begå «en historisk feil».

Irans avslag kom i etterdønningene av USAs flyangrep mot basen til den irakiske militsen Kaitib Hizbollah (KH) i Syria. KH, som inngår i militsfronten Hashd ash-Shaabi (PMF) – begge får støtte fra Iran – har skutt raketter mot amerikanske mål i Irak. Dette har den gjort i en forlenget hevnaksjon for drapene på Qassam Soleiman, leder for al-Quds-avdelingen av den iranske Revolusjonsgarden, og PMFs leder Abu Mahdi al-Muhandis i Bagdad 3. januar i fjor.

Onsdag kom svaret på USAs bombing som igjen var svar på rakettangrepet i Nord-Irak 16. februar, da en amerikansk kontraktør ble drept. Minst ti raketter landet i nærheten av flybasen Ain al-Assad, som huser amerikanske soldater. Ingen ble imidlertid skadet, opplyser irakiske militære. Basen ligger i den sunniarabiske Anbar-provinsen der KH har baser i grensetraktene mot Syria.

Iraks partiuavhengige, sjiaarabiske statsminister Mustafa al-Khadhimi har som fremste mål å få sjiamilitsene inn i folden til Iraks væpnede styrker.

Israel og Golfen

Iran ser til Israel og Golfstatene. Israels forsvarsminister Benjamin Gantz gjentok tirsdag Israels forhåpning om å opprette en «særskilt sikkerhetsordning» mot Iran med sine nye arabiske allierte i Golfen: De forente arabiske emiratene og Bahrain, som har anerkjent Israel og inngått diplomatiske forbindelser, og Saudi-Arabia der kong Salman har avslått å gjøre det samme.

Israel og Emiratene har åpnet for «sikkerhetsmessig samarbeid», melder Reuters. Samtidig har Israel oppjustert sine egne, truende militære planer overfor Iran. Det opplyste generalløytnant Aviv Kohavi til Tel Aviv-universitetets Institutt for nasjonale forsvarsstudier 26. januar.