Du kan bla til neste sideBla med piltastene
  • Wikileaks-grunnlegger Julian Assange blir ikke utlevert til USA i denne omgang. Dommer Vanessa Baraitser konkluderte i går med at helsa hans er for dårlig til at det er forsvarlig å sende ham til en ny fengsling. Beslutningen er et sjeldent lyspunkt i den mer enn ti år lange prosessen mot Assange, som har vært en tung belastning for ham og hans familie. USA har, under flere presidenter, i hemmelighet etterforsket og tatt ut tiltale mot Assange fordi han bidro til å avdekke amerikanske overgrep i Afghanistan, Irak og på den amerikanske interneringsleiren Guantánamo på Cuba. I stedet for å rettsforfølge overgrepene, har amerikanske myndigheter gått etter menneskene som fortalte om dem.
  • Det er derfor det er så viktig å sette en stopper for den amerikanske rettsforfølgelsen av Assange. Tiltalen mot ham er en beskjed til alle journalister om å holde seg unna deres skitne hemmeligheter. Det vi hadde trengt nå, var et prinsipielt forsvar for retten til å avdekke myndigheters overgrep. Det fikk vi ikke av dommeren i Old Baily i London i går. I stedet går hun god for argumentene til amerikanerne om at Assange har satt liv i fare og at han har konspirert med varsler Chelsea Manning for å få tak i dokumenter. Gårsdagens avgjørelse handlet bare om Assanges mentale helse og tålegrense.
  • USA har varslet at dommen blir anket, så nye rettsrunder vil følge. Vi håper Assange i mellomtida får slippe ut av høysikkerhetsfengslet hvor han har vært innesperret i snart to år. Fengslingen av Assange gjennom hele den langtekkelige tautrekkingen om utlevering, framstår som lite annet enn en straff i seg selv. Den strider mot ethvert rettsprinsipp og bør opphøre nå, særlig ettersom det ikke er noen grunn til å tro at prosessen vil stanse med det første. USA trekker neppe tilbake utleveringsbegjæringen, selv med en ny president. Det var Obama-administrasjonen som i sin tid arbeidet fram tiltalen. Den gang, i 2010, kalte visepresident Joe Biden Assange en «hitech terrorist» som ødela for USAs forhold til verden og forsvarte å rettsforfølge ham for avsløringene.