Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Analyse

Kamp om styrkene

Armenia må levere fra seg områder de har okkupert.

Aserbajdsjan har nå inntatt Kalbajar-regionen som ligger ved grensa til Armenia.

Det skjer ti dager på overtid, men i henhold til avtalen som Russland fikk i stand for Aserbajdsjan og Armenia 10. november for å stanse krigen om fjellenklaven Nagorno-Karabakh.

FORLATER HJEMMET: Armenske Firuza Bakhchyan kutter av ledningen nær huset sitt i Karmiravan – en av flere landsbyer armenerne må gi tilbake til Aserbajdsjan. FOTO: SERGEI GRITS, AP/NTB Sergei Grits

Armenske styrker erobret Kalbajar i 1993. Dette var en av tre aserbajdsjanske distrikter som Armenia okkuperte sammen med Nagorno-Karabakh under den første krigen om dette området. Den gang tømte armenere byen Kalbajar for aserbajdsjanere som da utgjorde 99 prosent av de vel 7000 innbyggerne.

Kalbajar rommer strategiske grensepass mellom Nagorno-Karabakh og Armenia ved siden av Latsjin-korridoren – den viktigste forsyningsveien som russiske styrker nå patruljerer.

Nå har armenerne pakket ned sine eiendeler, brent sine hus, hogd ned trær og forlatt Kalbajar. De neste områdene som armenere skal overgi, er Latsjin og Agdam der aserbajdsjanske styrker er på vei inn, ifølge aserbajdsjanske myndigheter.

Flere land inn?

I henhold til avtalen vil armenerne fortsatt kontrollere mesteparten av Nagorno-Karabakh, inkludert hovedstaden Stepanakert. Dette er en utfordring for de rundt 2000 russiske soldatene som skal sørge for våpenhvilen.

Dette var også bakgrunnen for samtalen mellom Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan onsdag.

Erdogan var åpenbart snurt over at Putin kom ham i forkjøpet med avtalen som stanset de aserbajdsjanske styrkene fra å rykke videre framover. Ankaras militære støtte til Aserbajdsjan var avgjørende under den nær seks uker lange krigen før Armenias statsminister Nikol Pasjinian og Arajik Harutiunian, statsministeren i republikken Artsakh (det armenske navnet på Nagorno-Karabakh), kapitulerte.

Tyrkia har fått innpass i Kaukasus – men på langt nær i den grad Erdogan streber etter.

Russland og Tyrkia har inngått avtale om å opprette felles overvåking av våpenhvilen i Nagorno-Karabakh. Den likner på dem som de inngikk for Idlib-provinsen og Rojava i Syria.

Moskva og Ankara må imidlertid fortsatt bli enige om mekanismene for overvåkingen, og Putin skal ha motsatt seg at Tyrkia oppretter egne militære observatørposter i Aserbajdsjan. Russland ser det som unødvendig, mens Tyrkia ser det som nødvendige, opplyser tyrkiske kilder til Reuters.

Tema for onsdagens samtale var om flere land skulle trekkes inn for å vokte over våpenhvilen. Erdogan vil utvide avtalen «til et nytt nivå» ved å trekke inn andre land, uten å oppgi offentlig hvilke han sikter til.

Tyrkia har lenge kritisert Minsk-gruppa (Russland, USA og Frankrike) som Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) opprettet i 1992 for å håndtere Nagorno-Karabakh-konflikten.

Frankrike vs. Tyrkia

Frankrike vil ha internasjonal overvåking av våpenhvilen, repatriering av flyktninger fra begge sider og hjemsending av fremmedkrigere til Syria, av frykt for at Russland og Tyrkia vil avskjære vestlige interesser når kommende avtaler skal utformes. Erdogan mener at uro over avtalen, som president Emmanuel Macron gir uttrykk for, «ikke er verdt noe som helst».

Macron har balansert partene i konflikt og i stedet rettet skytset mot Erdogan. Frankrike fører an i EU med å kritisere Tyrkia og vil ikke innlemme Ankara i Minsk-gruppa i forhandlingene om Nagorno-Karabakh.

Paris vil ikke ha en gjentakelse av hva som skjedde med forhandlingene om Syria, men vil holde dem innenfor rammene av Minsk-gruppa. Macron har fått kritikk på hjemmebane for ikke å stå opp for Jerevan. Frankrike har den sterkeste armenske lobbyen ved siden av den i USA. Det bor anslagsvis en halv million av armensk avstamning i Frankrike.

Nå må Moskva velge, mener Paris.