Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Danmarks Radio (DR): USA spionerte på Norge via dansk etterretningssamarbeid:

Krever svar om spionasje

INGEN KOMMENTAR: I 2018 diskuterte Aps Anniken Huitfeldt og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (til venstre) nedleggelsen av Andøya flyplass. Nå krever Huitfeldt sammen med flere andre partier svar på om regjeringen vil foreta seg noe når det gjelder DRs avsløringer om amerikansk spionasje. FOTO: GORM KALLESTAD, NTB

FORVENTNING: En rekke partier, med Anniken Huitfeldt (Ap) i spissen, ber nå forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) om å orientere Stortinget om påstått spionasje mot Norge.

Danmarks Radio (DR) avslørte søndag at det amerikanske etterretningsbyrået NSA skal ha spionert på danske mål og interesser, men også mot Tyskland, Nederland, Frankrike, Sverige – og Norge.

Amerikanerne skal ha unyttet et eksisterende etterretningssamarbeid med Danmark til å spionere på sine allierte.

Klassekampen har stilt forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) spørsmål om hva regjeringen gjør for å følge opp opplysningene overfor danske og amerikanske myndigheter.

I en skriftlig kommentar svarer han: «Jeg vil ikke kommentere saken mens den er under gransking. Jeg kan heller ikke kommentere saker som baserer seg på anonyme kilder, og som gjelder forholdet i andre land».

Det er ikke godt nok for lederen i utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), som forventer at Bakke-Jensen finner veien til Stortinget.

«Vi regner med at vi får en orientering om dette fra forsvarsministeren», skriver hun i en sms til Klassekampen.

Dansk e-skandale

Videre i forsvarsministerens svar heter det:

«Jeg legger til grunn at påstandene inngår i granskingen som skal gjennomføres av en særlig undersøkelseskommisjon i Danmark. På generelt grunnlag kan jeg si at det er viktig at etterretningsvirksomhet utøves innenfor klare rammer og at det foreligger nasjonal kontroll».

Avsløringen kommer i kjølvannet av en skandale i den danske etterretningstjenesten som begynte å rulle i august i år. Nettopp et hemmelig dansk-amerikansk spionsamarbeid utløste historisk hard kritikk av den danske e-tjenesten fra kontrollorganet som holder tjenesten under oppsyn.

Søndagens avsløring er imidlertid ikke tidligere kjent. Opplysningene stammer fra hemmeligstemplede rapporter som en varsler i e-tjenesten skrev omkring 2015, ifølge DR, som har fått bekreftet innhold fra rapporten av flere uavhengige kilder.

Forventer svar

Komitéleder Huitfeldt er ikke aleine om å forvente en orientering om saken. Forsvarspolitisk talsperson i Senterpartiet Liv Signe Navarsete sier at hun «forventer at det skjer».

– Det hadde vært en fordel å kjenne til kildene bak opplysningene, men jeg mener uansett at Stortinget må orienteres om hva Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet har visst eller ikke visst om dette, sier hun og legger til:

– Så får statsråden finne ut når og hvordan det skal skje, men det er klart: Jeg regner med at dette ikke er noe en bare kan la være å reagere på.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har også en klar forventning.

– Stortinget må sørge for at regjeringen legger alle fakta på bordet og tar alle nødvendige skritt som trengs for å få vite hva som har skjedd.

Han mener det må være åpenhet om hva den norske regjeringen vet og foretar seg.

– Det er fordi amerikansk spionasje mot Norge kan ha store konsekvenser for vår sikkerhetspolitikk, sier han.

Vil ikke svare om reaksjon

Klassekampen har bedt Bakke-Jensen bekrefte eller avkrefte hvorvidt regjeringen vil foreta seg noe for å få rede på om norske interesser har vært mål for amerikansk etterretningsvirksomhet. Det er ikke blitt besvart.

Bakke-Jensen har heller ikke kommentert hvordan han stiller seg til kravet om å orientere Stortinget om saken.

Git: master, Env: production, Sanity: production