Du kan bla til neste sideBla med piltastene

GOOGLE, FACEBOOK, YOUTUBE

I algoritmenes vold

MED OVERALT: Sjekker du mobilen når du pusser tenner? Ifølge Netflix-filmen «The Social Dilemma» er sosiale medier lagd sånn at du aldri skal klare å logge av. Sophia Hammons spiller tenåringen Isla i filmen, som har bidratt til den gryende motbevegelsen mot internettkapitalismen. FOTO: EXPOSURE LABS/NETFLIX

Internett kom som en utopi, men likner mer og mer på en dystopi. Nå prøver en gryende motbevegelse å finne et språk for tech-selskapenes makt over oss.

Her er en moderne gåte: Hvem kjenner deg aller best? Hvem kjenner dine innerste hemmeligheter? Hvem vet nøyaktig når du er på ditt svakeste? Nei, du trenger ikke spare svaret på dette spørsmålet til bryllupstalen din. Sannsynligheten er stor for at det verken er partneren din, bestevennen din eller foreldrene dine som står ditt innerste lønnkammer nærmest. Det er snarere et knippe multinasjonale selskap som omsetter for milliarder, som knapt skatter av det de tjener og som videreselger alle hemmelighetene dine til annonsører og selskap du aldri har hørt om.