Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Bolivias nye president overtar et land rammet av korona og økonomisk krise

Store utfordringer i vente

SPENNING: Tre kvinner sitter foran en reklameplakat i Rio Seco for Carlos Mesa, Luis Arces hovedkonkurrent i valget. Mesa har nå gratulert Arce med valgseieren. FOTO: MARTIN MEJIA, AP/NTB

BRATT: Valgseieren til Luis Arce hilses med jubel i vide kretser i Bolivia. Men landets nye president står overfor enorme utfordringer.

Mens stemmene fra søndagens valg fortsatt var under opptelling i går, strømmet gratulasjoner inn til Luis Arce og David Choquehuanca. Valgdagsmålingen ga kandidatene fra partiet Mas så overbevisende ledelse at både motstandere og støttespillere fastslo at de to er Bolivias påtroppende nye president og visepresident.

Både Carlos Mesa, Arces hovedutfordrer i valget, og Jeanine Áñez, høyresidas midlertidige president, har gratulert Arce med seieren.

Det strømmer også inn gratulasjoner fra statsoverhoder i andre latinamerikanske land.

Klar seier for Mas

– Ingen kan benekte at Mas har vunnet, sier Jorge Soria.

Han er bolivianer bosatt i Norge og selv medlem i Bevegelsen for sosialisme (Mas, også kalt Mas-IPSP).

NY KOST: Luis Arce, fra sosialistpartiet Mas, ser ut til å ha vunnet presidentvalget i Bolivia. Han er økonom og tidligere finansminister. Her har han invitert pressen til å se på at han spiller basketball med barndomsvenner i La Pas før valget. FOTO: JUAN KARITA, AP/NTB

Soria mener valget vil bety en styrking av rettighetene til urfolk, arbeidere, bønder.

Han trekker linjene tilbake til 2005, da Evo Morales ble valgt til landets første president med urfolkstilhørighet.

– I 2005 var Bolivia det nest fattigste landet i regionen, etter Haiti. Mas klarte å snu dette. De styrket økonomien, bygget infrastruktur, veier, bruer, sykehus og skoler, sier Soria og sukker over at landets økonomi nå ligger i ruiner.

Økonomisk krise

Soria peker på høyreregjeringen til Jeanine Áñez, som tok makta da Morales ble tvunget i eksil i fjor.

LANDSFADER: Evo Morales, president i Bolivia fra 2006 til han dro i eksil i fjor, er både elsket og hatet i hjemlandet. Nå vil han hjem. 8FOTO. NATACHA PISARENKO, AP/NTB

– Staten er plyndret og ødelagt med hensikt. Det første høyrediktaturet gjorde etter kuppet i fjor, var å stenge statlig eide produksjonsbedrifter og å stoppe utbetalinger til private bedrifter som var i gang med utbyggingsoppgaver for myndighetene. Folk mistet jobben, utbygginger ble stoppet, bedrifter gikk konkurs.

Han mener at Áñez-regjeringens motivasjon var å ødelegge alt «for at folk skulle glemme hva Mas bygde opp», samt et ønske om å privatisere. Han frykter at det vil bli vanskelig å bygge opp igjen de nedlagte bedriftene, siden fagfolk er spredt for alle vinder og det er pengemangel.

«Staten er plyndret og ødelagt med hensikt»

JORGE SORIA, BOLIVIANER OG MAS-MEDLEM

– Ingen veit hva det vil koste å få dem i gang igjen. Finansministeren har sagt at staten er bankerott. Pengene er vekk. Det skyldes både en vanvittig og skamløs korrupsjon, og at kontrollen i staten har vært så dårlig at ingen kjenner status verken for statsbanken eller statens konti i private banker.

Bolivia var ei skute som holdt på å synke, uten styring eller framdrift. Så kom pandemien, sier Soria.

Hardt rammet av korona

Bolivia ligger på fjerdeplass globalt i antall koronarelaterte dødsfall per 100.000 innbyggere, etter Peru, Belgia og Spania. De offisielle tallene viser 73 koronarelaterte dødsfall per 100.000 innbyggere. Soria mener at de offisielle tallene er tuklet med, og at det står enda verre til. Han forteller om opprettelse av krematorier i et land der man har pleid å begrave sine døde. Om køer og loddtrekning for å få plass på gravplasser. Om gravlunder der kistene settes i etasjer. Om hele sykehus som har måttet stenge fordi de er blitt koronainfisert.

– Hele året har vært en kontinuerlig katastrofe. Høyresida har prøvd å rulle tilbake alle framskritt, både innen helse, økonomi og statsdrift. Det er en stor jobb den nye regjeringen skal i gang med.

Luis Arce er økonom og var finansminister under Morales. I går meldte Telesur at Arce har varslet at hans første tiltak vil være å gi matvarehjelp til sultende innbyggere.

I påvente av de endelige resultatene er Arce ifølge Telesur i full gang med å sette sammen et team «for å organisere overgangsperioden og gjenreise statsapparatet».

– Det haster også med å få i gang matproduksjonen i landet. Mye har stoppet opp fordi det ikke har blitt levert bensin og drivstoff til jordbruket i flere måneder, hevder Soria.

Morales på vei tilbake

Tidligere president Evo Morales har hyllet valgresultatet og varslet at han planlegger å reise hjem til Bolivia fra sitt eksil i Argentina. Mens noen ser valget som en folkeavstemning over Morales’ 14 år ved makta, sier andre at det viser at Mas er mer enn Morales.

– Mas er blitt voksen og trenger ikke pappa Morales lenger, men han er nå fortsatt pappaen, sier Soria.

– Frykten for at han skal komme tilbake er rein propaganda. Alle borgere har rett til å komme til sitt land.

Arce har markert seg som en overgangskandidat og snakker om å danne en samlingsregjering. Før valget lovet han ifølge The New York Times at han vil videreføre arven fra Morales og skolere unge partimedlemmer til å ta over ledelsen.

Arce sa før valget at Morales ikke vil ha noen rolle i hans regjering.

Git: master, Env: production, Sanity: production