- Håpet i sommer var at de drastiske koronatiltakene skulle føre oss over i en mer normal situasjon i løpet av høsten. Nå er det grunn til å frykte at vi må leve med strengere sosiale restriksjoner betydelig lenger. I nesten alle europeiske land øker smittetallene. Det registreres 40.000 til 50.0000 nye koronatilfeller hver dag i Europa. Mye skyldes økt testkapasitet, men tallene er likevel foruroligende. I Norge er det såkalte R-tallet på 1,22. Det betyr at hver koronasmittet smitter flere enn én. Da sprer epidemien seg. For øyeblikket er situasjonen mest bekymringsfull i hovedstaden, der bydeler som Stovner, St. Hanshaugen, Sagene, Gamle Oslo og Frogner har relativt høye smittetall. De fleste smittede er i aldersgruppa 20 til 29 år. Samtidig er det grunn til å understreke at smittespredningen fortsatt er på et relativt lavt nivå nasjonalt. Svært få er innlagt på sykehus – enda færre på intensivbehandling. Situasjonen er derfor en helt annen enn i mars.
Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Hva skyldes norske politikeres vingling i Assange-saken?
175 års grusomhet
Fokus
Her i Norge har det politiske engasjementet for Assange vært påfallende svakt. Har alvoret begynt å synke inn? I et intervju med Klassekampen lørdag slo ekspertvitnet Trevor Timm fast noe som brakte prosessen mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange ubehagelig nær norsk virkelighet.
Har alvoret begynt å synke inn? I et intervju med Klassekampen lørdag slo ekspertvitnet Trevor Timm fast noe som brakte prosessen mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange ubehagelig nær norsk virkelighet. Timm, som leder Freedom of the Press Foundation, snakket om Aftenposten, som for ti år siden var blant mediene som fikk tilgang på amerikanske ambassadenotater opprinnelig lekket til Wikileaks.