Jeg så nyheten da jeg våknet i dag og min første reaksjon var litt sånn ‘gjesp, snork’ – intet nytt fra den kanten. Dette viser atter en gang at Equinor ikke makter å fornye seg.
— Kriss Rokkan Iversen om Equinors nye konsernsjef
Tuller han seg bort? Sulter han i hjel? Tar elva ham? Blir det regn? Snør det? Og ups, hva er det som rusker i greinene der borte? En bjørn! En grizzly! Eller var det bare vinden??
— Karin Westrheim om tv-sjangeren ‘menn på tur’, på NRK Ytring
Den Spania-turen må smake godt nå som hele utelivsbransjen går konkurs.
— Kari Kristensen på Twitter
Om et par år vil vi kanskje måtte spørre oss: Hva er egentlig «tilbake til normalen» for barn som så lenge de kan huske har vært inndelt i mindre grupper og som aldri har kunnet leke fritt med hvem de vil?
— Snorre Valen i Nidaros
Jeg skjønner ikke helt poenget med å ha en slik høring nå.
ARMSLAG: Besøket ved norske kinoer har stupt etter koronastengningen i mars, men Gina valgte å feire åtteårsdagen på Colosseum kino i går. Fra høyre Karen Svendsrud med dattera Gina og venninnene Uttara, Edda og Svava. Line Ørnes Søndergaard
Det er god plass i storsalen på Colosseum i Oslo under visningen av den nye norske filmen «Tottori». Karen Svendsrud har fått en hel rad for seg selv, dattera Gina og tre av hennes venninner som er med på bursdagsfeiring.
Svendsrud forteller at de ikke har vært på kino siden utbruddet av koronaviruset, men at det føles trygt selv om smittetallene øker.
– Det var mer det med å komme seg hit som bekymret meg. Det er kanskje siste gang vi tar kollektivt på en stund, og da blir det jo vanskelig med kino, sier Svendsrud.
Bare 10.000 seter brukes
7. mai kunne kinoene åpne dørene igjen etter å ha vært koronastengt i nesten to måneder. Men sommerbesøket har vært langt unna tidligere høyder: I juli var det 324.849 publikummere på norske kinoer – en nedgang på 65 prosent sammenliknet med i fjor.
En viktig årsak er at åtte av ti kinoseter i landet må stå tomme, ifølge bransjeorganisasjonen Film & Kino.
18. juni meldte Helsedirektoratet at publikum må sitte med en avstand på én meter fra skulder til skulder – ikke fra nese til nese, som kinoene hadde praktisert. Dermed kan bare hvert tredje kinosete benyttes, i tillegg til begrensningen på 200 personer i salen.
Line Ørnes Søndergaard
Totalt er det 82.000 seter i norske kinoer, men i dag kan bare omtrent 10.000 av dem benyttes, ifølge Film & Kino.
– Dette forsterker problemene våre. Hvis vi kan øke kapasiteten til annethvert sete, vil det bli mer attraktivt å slippe filmer på kino. Uten nytt innhold kan vi like gjerne stenge igjen, sier Guttorm Pettersson, administrerende direktør i Film & Kino.
– Er det riktig tidspunkt å endre på kravet når smittetallene øker?
– Vi er innforstått med at det må være avstand mellom besøkende, men det er helt spesielt at kulturlivet bare kan bruke hvert tredje sete. Se på offentlig transport og restauranter, der sitter folk mye tettere uten at det er noen sporingsmuligheter slik kinoene har, sier han.
Venter på endring
«Børning 3» er blant de nye filmene som kinoene venter på.
Den skulle hatt premiere i morgen, men datoen er blitt flyttet flere ganger for ikke å krasje med Hollywood-filmen «Tenet».
Nå er planen at den skal opp 30. september. Produsent John M. Jakobsen forutsetter imidlertid at regjeringen endrer på avstandskravet innen den tid.
– Hvis det ikke skjer, må vi vurdere om vi kan holde på den datoen. Vi har ikke noe imot énmetersregelen, men vi reagerer på hvordan den er tolket. Vi mener at den kan tolkes som i Danmark, altså én meter fra nese til nese, uten at det betyr økt risiko, sier han.
Jakobsen vedgår at det ser mørkere ut nå enn for fjorten dager siden.
I midten av juli hadde representanter fra kino og scenekunst møte med kulturministeren og helseministeren, hvor de ba om endring.
Fredag ble det klart at regjeringen ikke lemper på avstandskravet foreløpig.
Filmprodusenten tror at «Børning 3» kan selge like mange billetter som antatt dersom kravet endres, men at det vil skje over lengre tid.
– Åpningsweekenden vil ikke bli like stor som ellers, men vi tror at vi kan ta det igjen med en fornuftig tolkning av énmetersregelen.
I dag åpner litteraturfestivalen «God natt, Oslo» dørene på kulturscenen Salt på Langkaia i Oslo. På programmet står blant annet en samtale mellom forfatterne Maria Navarro Skaranger, Ole Robert Sunde og Inger Bråtveit med tittelen «Fra kaos til kunst», hvor de skal snakke om det å skrive i krisetider. I tillegg skal forfatteren Dag Solstad samtale med Alf van der Hagen om sin siste roman og den litterære skikkelsen Bjørn Hansen. I kveld skal også et bredt sammensatt forfatterpanel, bestående av blant andre Dag. O. Hessen og Cornelius Jakhelln, diskutere hvilken rolle skrivevirksomheten kan spille i bekjempelsen av klimakrisa. På onsdag kan festivalen skilte med et forfattertoppmøte mellom Vigdis Hjorth og Tove Nilsen. De skal blant annet snakke om hvordan litteraturen kan ha en oppdragende effekt på leseren. I morgen blir det også debatt om det norske ytringsklimaet og en hyllest av den avdøde danske poeten Yahya Hassan. Og så møtes forfatterne Jan Grue og Thomas Hylland Eriksen til en samtale om framtidsfortellinger.
Internasjonalen
ANGELA WEISS
INTERNASJONALEN: Amazons svenske lager skal ligge i Eskilstuna vest for Stockholm, ifølge Breakit. Helgi Ingólfsson, sjef for logistikkselskapet Kuehne Nagel i Sverige, bekrefter dette overfor nettavisa. Beliggenheten, nær både hovedstaden og Skavsta flyplass, anses å være perfekt. Det er uvisst når Amazon vil åpne slusene, men direktør David Hoffmann i Eskilstuna Logistikpark «gjetter på leveranser om noen uker». BW