Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Film

Meterkrav gir besøkssvikt

Kun hvert tredje sete kan benyttes ved kinoene

Bransjedirektør frykter at de nye filmene ikke slippes

ARMSLAG: Besøket ved norske kinoer har stupt etter koronastengningen i mars, men Gina valgte å feire åtteårsdagen på Colosseum kino i går. Fra høyre Karen Svendsrud med dattera Gina og venninnene Uttara, Edda og Svava. Line Ørnes Søndergaard

Det er god plass i storsalen på Colosseum i Oslo under visningen av den nye norske filmen «Tottori». Karen Svendsrud har fått en hel rad for seg selv, dattera Gina og tre av hennes venninner som er med på bursdagsfeiring.

Svendsrud forteller at de ikke har vært på kino siden utbruddet av koronaviruset, men at det føles trygt selv om smittetallene øker.

– Det var mer det med å komme seg hit som bekymret meg. Det er kanskje siste gang vi tar kollektivt på en stund, og da blir det jo vanskelig med kino, sier Svendsrud.

Bare 10.000 seter brukes

7. mai kunne kinoene åpne dørene igjen etter å ha vært koronastengt i nesten to måneder. Men sommerbesøket har vært langt unna tidligere høyder: I juli var det 324.849 publikummere på norske kinoer – en nedgang på 65 prosent sammenliknet med i fjor.

En viktig årsak er at åtte av ti kinoseter i landet må stå tomme, ifølge bransjeorganisasjonen Film & Kino.

18. juni meldte Helsedirektoratet at publikum må sitte med en avstand på én meter fra skulder til skulder – ikke fra nese til nese, som kinoene hadde praktisert. Dermed kan bare hvert tredje kinosete benyttes, i tillegg til begrensningen på 200 personer i salen.

Line Ørnes Søndergaard

Totalt er det 82.000 seter i norske kinoer, men i dag kan bare omtrent 10.000 av dem benyttes, ifølge Film & Kino.

– Dette forsterker problemene våre. Hvis vi kan øke kapasiteten til annethvert sete, vil det bli mer attraktivt å slippe filmer på kino. Uten nytt innhold kan vi like gjerne stenge igjen, sier Guttorm Pettersson, administrerende direktør i Film & Kino.

– Er det riktig tidspunkt å endre på kravet når smittetallene øker?

– Vi er innforstått med at det må være avstand mellom besøkende, men det er helt spesielt at kulturlivet bare kan bruke hvert tredje sete. Se på offentlig transport og restauranter, der sitter folk mye tettere uten at det er noen sporingsmuligheter slik kinoene har, sier han.

Venter på endring

«Børning 3» er blant de nye filmene som kinoene venter på.

Den skulle hatt premiere i morgen, men datoen er blitt flyttet flere ganger for ikke å krasje med Hollywood-filmen «Tenet».

Nå er planen at den skal opp 30. september. Produsent John M. Jakobsen forutsetter imidlertid at regjeringen endrer på avstandskravet innen den tid.

– Hvis det ikke skjer, må vi vurdere om vi kan holde på den datoen. Vi har ikke noe imot énmetersregelen, men vi reagerer på hvordan den er tolket. Vi mener at den kan tolkes som i Danmark, altså én meter fra nese til nese, uten at det betyr økt risiko, sier han.

Jakobsen vedgår at det ser mørkere ut nå enn for fjorten dager siden.

I midten av juli hadde representanter fra kino og scenekunst møte med kulturministeren og helseministeren, hvor de ba om endring.

Fredag ble det klart at regjeringen ikke lemper på avstandskravet foreløpig.

Filmprodusenten tror at «Børning 3» kan selge like mange billetter som antatt dersom kravet endres, men at det vil skje over lengre tid.

– Åpningsweekenden vil ikke bli like stor som ellers, men vi tror at vi kan ta det igjen med en fornuftig tolkning av énmetersregelen.