Du kan bla til neste sideBla med piltastene

I en dagbok fra metoo-høsten 2017 gransker Åsa Linderborg metoo-bevegelsen, svensk journalistikk – og seg selv:

Angrer metoo-sakene

PERSONLIG: Side om side med beskrivelsene av metoo-debatten i 2017 skriver Åsa Linderborg om sin egen familie, om å bli forlatt av kjæresten og å fylle 50. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

Teatersjef Benny Fredriksson tok sitt eget liv etter at Aftonbladet og Åsa Linderborg hadde metoo-gransket ham. I sin nye bok angrer hun.

Tittelen varsler om ubehag: «Året med 13 månader». Åsa Linderborg, forfatter, journalist og tidligere kulturredaktør i den svenske avisa Aftonbladet, ga forrige uke ut bok om sine opplevelser høsten 2017, da metoo kom til Sverige, og det påfølgende året.

I løpet av metoo-høsten ble en rekke maktpersoner anklaget for seksuell trakassering og overgrep. I «Året med 13 månader»går Linderborg kronologisk gjennom dagene fra september 2017 til oktober 2018 i dagbokform.

Taushet i ti dager

Midtveis i oktober 2017 publiseres den første metoo-meldingen om en svensk person på Twitter.

Den plasserer Linderborgs avis, Aftonbladet, midt i stormens øye: Fredrik Virtanen, kommentator i avisa, anklages for voldtekt av flere kvinner, deriblant Cissi Wallin. I desember i fjor ble Wallin dømt for ærekrenkelser mot Virtanen.

ANKLAGET: I boka skildrer Linderborg den kaotiske situasjonen i Aftonbladet de første dagene etter anklagene mot Fredrik ­Virtanen. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

Fra innsida skildrer Linderborg den kaotiske situasjonen i Aftonbladet de første dagene etter anklagene. Andre aviser er raskt ute med å gjengi anklagene mot «Aftonbladet-profilen», men Aftonbladet selv er stille, og daværende sjefredaktør Sofia Olsson Olsén lar ikke høre fra seg om saken før etter ti dager. På huset er en intern gransking i gang.

Samtidig publiserer Linderborg sin første kommentar om metoo. Fokuset på navn avsporer debatten og utfordrer pressetikk og allmenn rettstenkning, mener hun.

Med det blir hun første kritiske stemme i metoo-debatten i Sverige.

«Klikk-lukrativ revolusjon»

I boka beskriver Linderborg hvordan Sveriges største medier hiver seg på metoo-bølgen i en rasende fart.

«Det går fryktelig fort nå, i hvilken avis man enn slår opp, står kjetterprosessene i full blomst. […] Før var restriktive navnepubliseringer en dyd, nå er det blitt en synd», skriver Linderborg i dagboka 23. oktober.

Avisene håver inn klikk på metoo-artiklene og kjemper om å være først ute med neste «avsløring», og 25. oktober går avisa Expressen ut med Virtanens navn.

«De pressetiske reglene er helt underordnet denne klikk-lukrative revolusjonen», skriver Linderborg.

I etterkant av metoo-høsten er de største svenske mediehusene blitt dømt i Pressens opinionsnämnd (PO), den svenske varianten av Pressens faglige utvalg (PFU), for metoo-publiseringer som bryter med presseetikken.

Benny Fredriksson-saken

Hvordan kunne et av verdens sterkeste demokratier legge vekk presseetiske og rettsetiske prinsipper i en sånn hast? spør Linderborg. Hun skylder på en mediebransje i krise. Gjennomgående er også kritikken av Sveriges snevre debattklima:

«Sverige er for lengst fucked up med sin lidenskap for moralkampanjer», skriver Linderborg.

I løpet av høsten rettes også medienes søkelys mot svenske Jean-Claude Arnault, «kulturprofilen». Han og ektefellen Katarina Frostenson, medlem av Svenska Akademien, ledet Forum – den såkalte Klubben, et eventlokale for litteratur og musikk, som også fikk økonomisk støtte av Svenska Akademien.

Avisa Dagens Nyheter intervjuer 18 kvinner, og Arnault beskyldes for seksuelle overgrep i november 2017.

Det utløser en krise i Svenska Akademien, hvor flere medlemmer gir fra seg sin plass i protest mot akademiets håndtering av anklagene. I etterkant blir Arnault dømt til fengsel for en voldtekt.

Nå ruller ballen.

16. oktober tar en kvinne kontakt med Linderborg: Hun har noe på Benny Fredriksson, administrerende direktør for Stockholms stadsteater. I løpet av november setter Linderborg i gang en gransking av Fredriksson i Aftonbladet, basert på 40 kilder – kun én navngitt. Underveis i granskingen gir hun ansvaret videre.

SELVMORD: «Jeg forstår bare ikke hvordan jeg skal finne en måte å leve med det på», skriver Åsa Linderborg om Benny Fredrikssons død. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI, TT/NTB SCANPIX

Tidlig i desember ruller anklagene om seksuell trakassering ut i Aftonbladet. Andre aviser følger etter. Mediestormen mot Fredriksson er enorm, men han svarer ikke på artiklene. 7. desember går direktøren av.

17. mars 2018 begår han selvmord.

I sine loggførte samtaler med venner viser Linderborg hvordan hun i månedene før Fredrikssons død konfronteres med granskingen – hun har jo selv kritisert dekningen av Virtanen og Arnault. Hun forsvarer artiklene ved å vise til Fredrikssons høye posisjon og makt.

Linderborgs selvransakelse

Dagen etter Fredrikssons død skriver Linderborg en artikkel i Aftonbladet hvor hun anerkjenner avisas delansvar.

Aftonbladet får heftig kritikk. Blant annet legger Stadsteaterets ledelse hele skylda for Fredrikssons død på Aftonbladet.

– Det framgår ganske tydelig i boka at jeg skulle ønske jeg aldri hadde skrevet de tekstene. Man ser i dagboka at jeg er så stresset at jeg knapt husker hva jeg har skrevet. Vennene mine er på meg, men jeg vil ikke diskutere det. Seinere, ganske langt inn i boka, går det opp for meg, sier Linderborg i et bokintervju i Dagens Nyheter.

I boka beskriver hun hvordan hun strever med følelsen av ansvar.

«Jeg kommer for alltid til å identifiseres med Benny Fredrikssons død, og sånn må det bare være. Jeg forstår bare ikke hvordan jeg skal finne en måte å leve med det på».

Aftonbladet ble seinere felt i PO for flere av påstandene i artiklene om Fredriksson.

Personlig format

Side om side med beskrivelsene av metoo-hendelsene skriver Linderborg om sin egen familie, om å bli forlatt av kjæresten etter åtte år og å fylle 50.

– For tekstmessig å kunne gå ned i den smerten som har å gjøre med Benny Fredriksson, var jeg tvunget til også å gå ned i mitt livs andre smerte: å bli forlatt, å bli eldre, sier hun til Dagens Nyheter.

Linderborg ønsker ikke å la seg intervjue av norske medier før oversettelsen av boka hennes utkommer i slutten av august.

Git: master, Env: production, Sanity: production