Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Den nye nasjonale organisasjonen mot vindkraft runder 12.000 medlemmer:

Motvind står i medvind

KAMP: Organisasjonen Motvind har på rekordtid fått 12.000 medlemmer, og nye strømmer til hver dag. Her fra en demonstrasjon utenfor Stortinget i fjor. FOTO: HANNE MARIE LENTH SOLBØ

HÅVER INN: Det første halvåret har Motvind samlet inn over millionen i kampen mot vindkraft.

Vindkraftsaken har ført til en formidabel mobilisering. På seks måneder har den ferske og landsomfattende organisasjonen Motvind fått 11.983 medlemmer. Den siste uka har tusen personer strømmet til og betalt de 200 kronene medlemskapet koster.

Årsaken til medlemsveksten er kampene som nå foregår for å berge lokale naturområder som Haramsfjellet og Øyfjellet, hvor det de siste ukene har vært demonstrasjoner og politiaksjoner.

– Blir tyngde i oss

– Det har vært en rekordoppslutning, og det fortsetter bare å strømme på, sier Eivind Salen, styreleder i Motvind.

Salen påpeker at Motvind er i ferd med å puste flere partier på Stortinget i ryggen, med tanke på antall medlemmer og oppslutning i valg.

Eivind Salen

Både SV og Frp hadde begge rundt 15.000 medlemmer ved utgangen av 2019, mens Senterpartiet hadde rundt 22.000 medlemmer.

– Det begynner å bli tyngde i oss. Det viser at folk har tro på den måten å markere seg på. Mange er møkklei av å ikke nå fram. Det er folks liv det er snakk om, med reelle verdier som boliger og helse, og vi ser dem, sier Salen.

Tapte i retten

Med medlemstallene kommer også muligheten til å dra saker for retten. Fredag led organisasjonen sitt første nederlag og ble dømt til å betale til sammen 1,35 millioner kroner i saksomkostninger til Vardafjellet Vindkraft og Olje- og energidepartementet.

Motvind vurderer om de skal anke avgjørelsen og har varslet sju lignende saker. Salen er ikke skremt av de store summene i dommen.

– Om alle betaler 100 kroner, har vi de pengene med én gang. Vi går ikke konkurs. Vi oppfatter dette som at de vil skremme oss litt, men vi kjemper videre, sier styrelederen.

Millioner på spleis og gaver

Organisasjonen har siden opprettelsen i november i fjor samlet inn 1,5 millioner kroner på kronerullingen Spleis, ifølge en oversikt laget av Klassekampen. De største summene er 212. 900 kroner for å redde Buheii i Kvinesdal kommune og kongeørnparet, 118.400 kroner for å ta rettslige skritt for å få kjent vindkraftkonsesjoner ugyldige, og 162.210 kroner i generell støtte til Motvind og vindkraft. Til sammen har folk gladelig betalt 1,4 millioner kroner til 29 avsluttede innsamlinger og to pågående.

«Det er folks liv det er snakk om»

EIVIND SALEN, STYRELEDER I MOTVIND

I tillegg har Motvind opprettet en automatisk løsning for å gi faste summer i gave via organisasjonens nettside, fra 500 til 10.000 kroner. Organisasjonen har ennå ikke oversikt over hva de har fått, men forteller om gaver opp mot 50.000 kroner.

– Det er stor betalingsvilje der ute, sier Salen.

Fyr og flamme

Valgforsker Bernt Aardal tror sosiale medier og enkle betalingsløsninger kan forklare en del av mobiliseringen og givergleden Motvind opplever for tida. Når man kan melde seg inn og enkelt gi en hundrings fra sofaen, gjør mange nettopp det.

– Ofte tar slike sosiale bevegelser fyr uten at man egentlig har vært helt klar over det. Mange politikere var for eksempel fullstendig uforberedt på bompengeaksjonene. Men når man ser på det i ettertid, er det en merkverdighet at ikke politikerne så de akkumulerte utgiftene folk hadde fått. Det var som om de hadde kastet bort kalkulatoren, sier Aardal.

Valgforskeren tror organisasjonen Motvind kan bli interessant å følge med på framover, om de er flinke til å organisere seg.

Git: master, Env: production, Sanity: production