Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Digitale festspill

Festspillene i Bergen måtte avlyse årets ordinære festival, men deres alternative festival representerer noe unikt i Norge og kanskje internasjonalt også. I år ble hele 60 events spilt for tomme saler, for et strømmende publikum. Fremdeles kan du oppleve alt online og det er gratis. FiB har selv brukt slagordet «Hjem med Festspillene», og NRK, som kringkastet fem kvelder fra Bergen, snakker om «Festspill fra første rad».

Kjernevirksomheten til FiB er musikk og scenekunst, men i år sto førstnevnte enda sterkere enn vanlig. De internasjonale gjestene manglet naturlig nok, med unntak av dem som kunne spille fra utlandet. Der var ordskifter med internasjonale deltakere, og noen få forestillinger som i utgangspunktet var onlinebaserte. I sum kan vi kalle det en gedigen snuoperasjon for å lage festival med norske toppmusikere.

For øvrig var mye ved det vante. Festspillene hadde et tema (i år: Bevegelse), Griegs A-mollkonsert ble fremført (noe som fungerte overraskende godt tatt i betraktning at solisten Víkingur Ólafsson satt i Reykjavik), «Nystemten» ble sunget, Dronningen og Kronprinsen sendte hilsener og Bergensordfører Marte Mjøs Persen foretok den høytidelige åpningen. Der var også en festspillkomponist, nemlig Jörg Widmann.

Angående Widmann var det ekstra trist at det ikke ble levende festspill. På åpningskonserten understreket festivaldirektør Anders Beyer komponistens utøvende bakgrunn, som klarinettist og dirigent. Musikken jeg har hørt fra hans penn er lekende og skrevet sånn at det høres gøy ut å spille den. Ikke minst var planen at vi skulle få sett ham i aksjon. Men nei.

«Kunsten må koste penger hvis vi skal utvikle det fabelaktige musikklivet vi har.»

Samtidig var det andre større prosjekter som ble gjennomført. Her kan nevnes konserter med Bergen Filharmoniske Orkester og Edvard Grieg Kor, «This Evening’s Performance Has Not Been Cancelled» og De unges festspillforestilling. Solistkoret sang fra Oslo og selveste avslutningskonserten med Oslo-Filharmonien og Leif Ove Andsnes ble også sendt fra hovedstaden.

De profesjonelle sendingene sørger for at musikken når et publikum langt utenfor Bergen. Onsdag som var, på Festpillenes siste dag, hadde de notert 448.800 startede strømminger, hvorav 51 prosent kom fra utlandet.

Fra et profesjonelt perspektiv er det riktignok ulemper ved tilgjengeliggjøringen. Selv om strømmingen er live, forsvinner mye av live-karakteren uten publikums bifall, og det føles dessuten mindre levende og mindre forpliktende når vi kan se forestillingen når vi selv ønsker det. Enda mer problematisk er gratislinjen.

Det er selvfølgelig prisverdig at FiB vil nå et nytt publikum, men i koronatiden er det nesten som om musikere skal være takknemlige for å få lov til å legge ut konserter gratis på nett. Kunsten må koste penger hvis vi skal beholde respekten for og utvikle det fabelaktige musikklivet vi har.

Dette til side er det imidlertid all grunn til å ta del i Festspillenes unike satsing så lenge det er mulig. De fleste konsertene og forestillingene ligger tilgjengelig i minst 30 dager – de fleste helt til november.