Idunn Victoria Skjæveland, 22 år med umoden frontallapp :-/
Å visa til forsking på hjernen for å avgjera kven som har nok utvikla hjernar til å ha stemmerett, har ein temmeleg kjip historie. Likeins bekymringa for om menneske utan «moden hjerne» kjem til å stemma «feil», kva enn det tyder for Bjørn Vassnes (Klassekampen 4. juni).
Når ein diskuterer å utvida stemmeretten og vel å bevega seg inn på desse spørsmåla, tek ein debatten milevis frå kva saka dreier seg om; å ha eit demokrati som speglar innbyggarane. Me som er innbyggarar har forskjellige meiningar. Om du opnar skallane våre finn du fleire i alle aldersgrupper med hjernar som av ulike årsaker ikkje kvalifiserer til ein komplett og «moden» idealhjerne. Og kanskje stemmer dei, me, til og med i dine auge «feil»? Vel, vel.
Me er innbyggarane, me òg. Og me kjem til å vera med på å forma samfunnet me lev i, uavhengig av i kva grad hjernane våre likner anatomiboka. Heldigvis.
I forbindelse med ansettelsen av Nicolai Tangen som sjef for oljefondet, uttaler sentralbanksjef Øystein Olsen til Klassekampen (29. mai): «Tenker vi på hans personlige formue, så er det Gabler Investment som skal forvalte den i en ‘blind trust’, og Tangen vil etter hvert ikke vite hvor det investeres».
Betyr dette at Olsen vil underlegge Tangen brev- og besøksforbud?
Hei, Bjørgulv Braanen. Jeg har ikke for vane å ta til avisspaltene når noen kommenterer profilbildet mitt på Facebook, men denne gangen ser jeg meg nødt til det.
Lørdag 31. mai tvitret Donald Trump at han ville sette den antifascistiske organisasjonen Antifa på terrorlista. Det er intet nytt at folk som kjemper frihetskamp blir kalt terrorister av autoritære ledere – Martin Luther King ble også etterforsket av FBI. Denne kvelden endret jeg profilbilde på Facebook til Antifa-logo i solidaritet med alle mine antifascistiske kamerater, hvorpå du, som er politisk redaktør for Klassekampen og en person med tung definisjonsmakt på venstresida, kommenterte: «Two wrong sides don’t make a right». Jeg ba deg utdype hva du mente, men fikk ikke svar. Jeg ber deg utdype nå. Hva mener du? Er det Antifa som organisasjon du mener bruker feil metoder? Eller støtter du ikke opp om antifascistisk kamp, som er per definisjon klassekamp? La oss skru klokka tilbake til opprørene i Frankrike i 2018 og Gilet Jaunes (De gule vestene, red.anm.). Det var en broket klassekamp, hvor Klassekampen dekket det med overskrifta «Les Misérables». Du skrev selv som redaktør for avisa 8. desember 2018: «Det franske opprøret er et uttrykk for at den sosiale kontrakten er i ferd med å gå i oppløsning i mange europeiske land. Det er bare en del av samfunnet, de velstående, som opplever økt levestandard, mens svært mange er hektet av og sliter med å få endene til å møtes. De politiske og økonomiske elitene ser ikke ut til å forstå hvor farlig dette er og fortsetter en politikk for større klasseforskjeller. »
Jeg støtter opp om dine ord her, selv om folk tilknyttet Gilet Jaunes brente biler og plyndret butikker – vel vitende om at en revolusjon ikke er noe middagsselskap. Disse ordene kunne like gjerne blitt brukt om opptøyene i USA nå.
«Kan du gjenkjenne en klassekamp når du står midt i den?»
Hvor står du nå, når klassekampen utvikler seg i USA? Skal vi ikke støtte opp om Antifa og antifascisme? Skal vi være høyresidas nyttige idiot og legge skylda på Antifa når noen utnytter deres klær for å plyndre butikker og utøve vold?
Folk kjemper for retten til å leve. For retten til å slippe å bli myrdet av statens voldsmonopol på grunn av hudfargen sin. Presidenten selv sitter inne i en bunker for å beskytte seg selv mot masseprotestene. Jeg ønsker et svar fra deg om hva du mener med «Two wrong sides don’t make a right». Donald Trump er selv kjent for «both sides»-retorikk – i likhet med statsminister Erna Solberg. Det får så være – men jeg forventer mer av politisk redaktør i Klassekampen. Er du i stand til å gjenkjenne en klassekamp når du står midt i den – eller gjelder det kun når hvite mennesker kjemper mot økte bensinpriser?