Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Organisasjoner som samler underskrifter mot rusreformen, blir anklaget for juks:

– Blir møtt med sjikane

HARD TONE: – Vi ser at de som ytrer seg kritisk til avkriminalisering, ofte blir møtt med hard tone og sjikane, sier generalsekretær Hanne Cecilie Widnes i IOGT. Hun mener mange blir skremt bort fra debatten. Foto: Tom Henning Bratlie

TØFT: Høringsfristen for rusreformen er ute, men narkotikadebatten er så vidt i gang. På internett kjemper de ulike partene med domener som våpen.

«Ikke driv sjansespill med ungdommen vår» lyder oppfordringen fra Foreldreoppropet mot narkotika, som på nettsida foreldreoppropet.no hadde samlet inn over 7000 underskrifter mandag.

Oppropet argumenterer for å si nei til forslagene til regjeringens rusreformutvalg – som blant annet foreslår å avkriminalisere bruk og besittelse av alle typer narkotika til eget bruk, samt å erstatte straff for narkotikabruk med en semiobligatorisk samtale med en kommunal rådgivningsenhet.

Generalsekretær Hanne Cecilie Widnes i IOGT – en «frivillig rusforebyggende organisasjon» – mener oppropet er viktig for at folk flest skal kunne bli hørt i en debatt med høyt konfliktnivå.

– Vi ser at de som ytrer seg kritisk til avkriminalisering, ofte blir møtt med hard tone og sjikane. Mange blir skremt bort fra debatten, sier Widnes.

Hun forteller at IOGT sammen med Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) tok initiativ til nettsida foreldreoppropet.no etter å ha blitt kontaktet av et foreldrenettverk i Vestfold og Telemark.

«Falsk grasrot»

– Dette er ikke et foreldreopprop. Jeg opplever dette som et tilfelle av falsk grasrotorganisering, sier Kenneth Arctander Johansen, daglig leder i RIO – Rusmisbrukernes interesseorganisasjon og medlem av Rusreformutvalget.

Han mener de reformkritiske organisasjonene bedriver det som på engelsk kalles «astroturfing» – å skape et falskt inntrykk av at du har en grasrotbevegelse i ryggen.

«Det er jo først og fremst komisk at de holder på sånn»

INA ROLL SPINNANGR, LEDER I FORENINGEN TRYGGERE RUSPOLITIKK

I en video han har delt på sosiale medier, viser Johansen at man verken trenger være forelder eller en ekte person for å underskrive kampanjen. For å illustrere poenget har han selv underskrevet kampanjen tre ganger under navnene: «Kenneth den Store», «Pelle Potet» og «Pelle Politi». Også flere har latt seg inspirere til å skrive under med tullenavn.

Johansen hevder også at flere av de tjue organisasjonene som angivelig har sluttet seg til kampanjen, ikke fins.

– En av «organisasjonene» er et nå nedlagt enkeltpersonforetak. Dette er et falskt foreldreopprop drevet fram av marginale organisasjoner på rusfeltet med null kvalitetssikring, sier Johansen.

«Latterliggjøring»

IOGT mener kritikken er useriøs.

– Hvis man ønsker en åpen demokratisk debatt, bør man velge en annen debattform enn latterliggjøring og å skryte av å sabotere en viktig kampanje, sier Widnes.

Hun ber ledende skikkelser i rusliberale organisasjoner vise lederskap for å få til en seriøs rusdebatt.

Johansen avviser kritikken og mener de som forsvarer straff for narkotikabruk, må tåle å bli motsagt.

Domenekrig

Også andre steder på internett slåss de ulike sidene om å kontrollere viktige domener.

Legaliseringstilhengerne i Foreningen Tryggere Ruspolitikk har i en årrekke brukt nettstedet rusreform.no. Nå har det fått konkurranse av Norsk Narkotikapolitiforening, som nylig kjøpte nettstedet rusreformen.no.

Navnene er nesten identiske, men budskapet på de to sidene er mildt sagt forskjellig.

– Det er jo først og fremst komisk at de holder på sånn. Problemet er at folk kan bli villedet når de kommer inn på det som er en rein propagandaside mot reformen, sier Ina Roll Spinnangr, leder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk.

Reformtilhengere bør imidlertid være litt forsiktige når de kritiserer NNPF for å stjele navn: Blant rusliberalere har det nærmest gått sport i å tulle med Norsk Narkotikapolitiforening. På Twitter driver parodikontoene «Norsk Narkotikapolitiforbund» og «Norges Narkotikapolitiforbund» ivrige kampanjer for legalisering av narkotika.

Sistnevnte organisasjon har også en levert en høringsuttalelse til rusreformen hvor de gir avkriminaliseringen sin fulle støtte.