Amazonas brenner. Er svaret «norsk kjøtt»?

Hellige kyr

EN GLOBAL NÆRINGSKJEDE: Slakt av storfe på Fatland slakteri. Etiketten «norsk kjøtt» gir ingen garanti for bærekraftig produksjon, skriver Anna Blix. FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX

Amazonas brenner. Den er hjemmet til et nesten uforståelig stort artsmangfold. I tillegg lever 400 forskjellige urfolksgrupper i og av skogen, flere av dem isolerte stammer som ikke vil ha kontakt med omverdenen. Nå brenner skogen både de og vi er avhengige av. Og den brenner fordi vi i den vestlige verden spiser så sykt mye kjøtt. Skogen brennes for å lage plass til å dyrke soyabønner som fôr til dyr vi skal spise.

Stefan Sundström, Anna Blix, Frans-Jan Parmentier og Anne Sverdrup-Thygeson skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene