Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Oppfordringer til høyreekstrem vold spredd på nettet før moské-skytingen:

– Et globalt idéfellesskap

FROSKEN: En demonstrant bærer en «Pepe the Frog»-maske under en demonstrasjon for ytre høyre i USA, 6. juli i år. Demonstrasjonen fant sted utenfor Trump Hotel i Washington. Pepe the Frog er et mye brukt symbol på den høyreradikale internettkulturen som har vokst fram de siste årene. FOTO: DAVE SANDERS, THE NEW YORK TIMES/NTB SCANPIX DAVE SANDERS

HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.

Moskéskytingen i Bærum er det siste i en rekke angrep rettet mot minoritetsbefolkninger vestlige land. Angrepene har sitt utspring i en helt spesiell høyreekstrem internettkultur med tilhold på beryktede internettforum som 4chan og 8chan. Den unge nordmannen som sto bak angrepet i Bærum lørdag, publiserte angivelig innlegg på flere av forumene kort tid før angrepet. I innleggene hyllet han terroraksjonen mot to moskeer i Christchurch i New Zealand tidligere i år og terrorangrepet i El Paso i Texas for to uker siden.