Heier på norsk olje
Norsk olje blant de reneste i verden, ifølge Karl Eirik Schjøtt-Pedersen:

Direktør for interesseorganisasjonen Norsk olje og gass Karl Eirik Schjøtt-Pedersen lener seg på en sammenligning av de 20 største oljeproduserende landene hvor Norge kommer best ut, om man ser på klimagassutslippene fra hele produksjonskjeden av olje og gass. Høsten 2016 kartla Rystad Energy utslippene fra oljeindustrien, både fra utvinning, raffineringen og fra selve forbrenningen, og rangerte Norge på topp.
«Lettere» norsk olje
Rapporten sammenligner også landene etter utslipp fra forbrenning av sluttproduktet, som står for den aller største delen av utslippene fra olje og gass. Her kommer Norge på fjerdeplass. Kun olje og gass fra Qatar, USA og Algerie har et lettere klimafotavtrykk enn den norske råvaren. I den andre enden av skalaen finner vi land som Irak, Angola og Venezuela.
Rystad Energy framhever i rapporten at en stor del av den norske oljen er det som kalles medium til lett kvalitet, og at den brenner på en renere måte enn tyngre olje. Rangeringen viser imidlertid ikke hvor lett eller tung den norske oljen er i forhold til de andre landenes olje, fordi oversikten også rommer gassproduksjonen.
Gass slipper ut mye mindre CO2. Land som produserer mye gass, som Norge, vil dermed komme ut med et «lettere» CO2-avtrykk.
Vil trenge olje «i land tid»
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener like fullt den norske oljen har en rolle å spille for å kutte de globale klimagassutslippene. Han viser til det internasjonale energibyrået IEAs beregning av verdens energibehov i 2050: Fremdeles vil en tredjedel av energien komme fra olje og gass.
– Så lenge det er behov for olje og gass er det fornuftig å produsere den i Norge. Gitt at verden kommer til å trenge olje, vil det være viktig å bruke de oljekvalitetene som har lave utslipp. 70 prosent av verdens olje er av de tyngre kvalitetene. I Norge er nesten alt lettere kvaliteter, sier Schjøtt-Pedersen.
Høsten har ettertrykkelig satt klima på agendaen. FNs klimapanel slo fast at vi må redusere oljebruken drastisk for å komme i mål. Schjøtt-Pedersen mener tyngre olje kan byttes med «reinere» norsk olje og dermed redusere utslippene. Han er også positiv til en global pris på CO2:
– Lave utslipp må bli et konkurransefortrinn. Gitt behovet for olje kan jeg ikke forstå at man kan være uenig i at man bør bruke den oljen med lavest utslipp.
– Bør man ikke i stedet redusere forbrenningen av fossile brennstoff?
– Ja, og det kommer til å skje. I framtida vil det bli mye mer fornybar energi, mindre kull og også mindre olje enn i dag. Men det er samtidig viktig å merke seg at verdens befolkning vokser med 80 millioner hvert år, og at også befolkningen i Kina og India ønsker seg bedre liv. FN har mål både om at verden skal komme i havn med klimaavtalen fra Paris, sikre menneskene nok energi og få bukt med fattigdom. Dette er ikke mulig uten en stor andel olje og gass i lang tid framover, sier Schjøtt-Pedersen.
– Livsløgnen, nok en gang
Leder av Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg lar seg provosere over det hun kaller Schjøtt-Pedersens «grønnvask» av norsk olje.
Hun peker på FNs klimarapport, hvor det i høst kom fram at man for å ha god sannsynlighet for å holde verdens temperaturstigning under til 1,5 grader, må redusere oljeforbruket med opp mot 40 prosent innen 2030:
– Det er elleve år til, og så kommer denne livsløgnen nok en gang. Det vitner om at vi har en oljeindustri som ikke er i nærheten av å ta inn over seg hvor alvorlige klimaendringene er, og hvor omfattende endringer som skal til, om vi skal nå målene i klimaavtalen. Da kan vi ikke fortsette som før. Det vil koste både penger og menneskeliv, sier Lundberg.
Heller ikke Marius Holm, leder i miljøstiftelsen Zero, mener en litt «reinere» olje gir Norge fripass til å fortsette som før.
– Først og fremst må vi redusere forbruket av olje, sier Holm.
Han er enig med Schjøtt-Pedersen i at det er ønskelig med en høyere CO2-avgift, og ser at Norge kan tjene på å ha en noe lettere olje, men ikke nok.
Han gir oss følgende regnestykke:
– La oss si at CO2-avgiften økes til 100 dollar per tonn utslipp, som er en sum det har vært snakk om. Da vil Norges fordel av å ha en «lettere» olje utgjøre fire dollar per fat, om vi følger Rystads oversikt over utslipp fra de ulike landenes olje og gass. Sannsynligvis vil denne fordelen på fire dollar bli spist opp av at andre land produserer billigere enn oss, sier Holm, som dermed mener det er usikkert hvilken plass den norske oljen kan ha, om verden lykkes med å redusere oljeforbruket og markedet snevres inn:
– Fire dollar er kynisk sett verdien av å ha en litt lettere olje. Det har verdi for Norge å ha lave utslipp, men det betyr ikke nødvendigvis at vi blir det landet som overlever et stupende oljemarked, sier Holm.