Storbritannia opplever en av sine verste politiske kriser på flere tiår. Alt i alt stemte 432 parlamentarikere mot Theresa Mays brexitavtale, mens bare 202 stemte for. Det er det største nederlaget for en statsminister i britisk historie siden 1924. Ingen vet hva som kommer til å skje. Vil Storbritannia utsette utmeldingen? Vil det til slutt ende med at landet forblir i EU, eller kan Parlamentet likevel finne et kompromiss som kan stake ut en vei framover? I denne prosessen er det tvilsomt om May får noen hjelp fra Brussel, for eksempel ved at det blir gjort noe med det største ankepunktet mot avtalen: klausulen om at Nord-Irland forblir i EUs indre marked hvis det ikke blir noen løsning på grensespørsmålet.
Her hjemme har flere sagt at brexitsirkuset viser at det er fullstendig galimatias å gå inn for å reforhandle den norske EØS-avtalen. Brexit har vist at det har vært umulig for Theresa May å få gjennom det som var målet: et «spesielt forhold» til EU, der lovgivningen tas tilbake til det britiske parlamentet, kombinert med ordninger som går langt utover en tradisjonell handelsavtale. To år etter folkeavstemningen er ikke samtalene om det framtidige forholdet kommet i gang i det hele tatt. Det eneste som er på plass, er en utmeldingsavtale som beskriver i detalj hva som vil skje hvis det ikke blir noen løsning på grensespørsmålet mellom Storbritannia og Irland. EUs sjefforhandler Michel Barnier har ikke vært villig til å strekke seg, også av frykt for at andre land ville følge etter Storbritannia hvis avtalen ble for god.
Norske EØS-motstandere har fulgt brexit med stor interesse, og mange har ment at Storbritannia utenfor EU, eventuelt med en tilknytning til Efta, som Norge, Sveits, Island og Liechtenstein er med i, ville gi større tyngde bak ønsket om et mer likestilt samarbeid med EU. I dag overtar EØS-landene EUs lovgivning selv om flertallet i de nasjonale parlamentene i utgangspunktet er uenig. Vetoretten mot EU-direktiver blir i liten grad brukt, og mange har karakterisert det som en moderne form for vasallstatsystem, der EØS-landene er underlagt EUs myndigheter, uten politisk selvråderett.
Selv om det er bred enighet om at EØS-avtalen har store demokratiske svakheter, viser brexit-forhandlingene at Brussel er lite interessert i endringer i mer likestilt retning. I EU er det også i gang en prosess for å endre Sveits’ samarbeidsform med unionen, som er basert på over 100 bilaterale avtaler. EU vil i stedet erstatte dette med dynamisk tilpasning, der EU-domstolen har den avgjørende makten.
«Store nasjonale beslutninger krever bred politisk støtte på hjemmebane»
Hvis ikke de politiske styrkeforholdene i EU endrer seg dramatisk, må vi gå ut fra at Brussel vil motsette seg avtaler der samarbeidslandene får beholde nasjonal lovgivningsmakt og suverenitet. Det betyr at EØS-kritikere ikke kan argumentere med troverdighet for en reforhandling av EØS-avtalen, slik blant andre Frp går inn for. Motstandere av EØS må erkjenne at alternativet er handelsavtale, slik EU har med en rekke andre land, for eksempel Canada og Sør-Korea. Altså: ikke noe «special relationship», men WTO og frihandelsavtale. Noen handelshindringer kan det bli, men mange vil mene at demokrati og selvråderett tross alt er viktigere.
Det mest iøynefallende med brexit er ikke bare EUs uvilje mot å gi noen særordninger, mens også hvor dypt splittet det politiske miljøet i Storbritannia er. I stedet for å rette energien mot hvordan landet skal oppnå en best mulig avtale med EU, har det vært full borgerkrig. Det er grunn til å tro, i hvert fall håpe, at Stortinget i Norge i større grad ville ha klart å samle seg om en løsning i en situasjon der flertallet av befolkningen i en folkeavstemning hadde gått inn for at Norge skulle gå ut av EØS.
Den britiske situasjonen er likevel en påminnelse om at store nasjonale beslutninger krever bred politisk støtte på hjemmebane. Det beste ville vært at hele det politiske miljøet var samlet om strategien. Det tilhører sjeldenhetene i historien – men av og til skjer det.
I Norge oppsto denne situasjonen forut for unionsoppløsningen med Sverige i 1905. Høyre og embetsmennene hadde i årevis kjempet for å opprettholde unionen, men da Høyre kom til makten i 1903, innledet de konservative forhandlinger om konsulatvesen, som til slutt endte i unionsoppløsningen. Da hadde det politiske Norge kriget om dette i hvert fall siden 1884, ja kanskje helt siden 1830-årene.
EØS-kritikere må derfor belage seg på at dette kan bli et langt løp – hvis de da ikke får uventet hjelp av utviklingen i EU, ved at de som arbeider for stadig mer overnasjonalitet, blir avløst av politikere som vil ha et Europa av likestilte og suverene nasjoner.
Artikkelen er oppdatert 17. januar kl. 8.00.