Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Økologi versus klima

KORTTENKT MAT: En ny internasjonal studie kaster nytt lys over det økologisk landbrukets klimaavtrykk. Økologisk dyrkede erter har for eksempel 50 prosent større klimaavtrykk enn konvensjonelt dyrkede, skriver Bjørn Vassnes.FOTO: ANNIKEN C. MOHR FOTO: FRED TANNEU, AFP/NTB SCANPIX Klassekampen

Økologisk landbruk er mindre produktivt og krever derfor at større arealer ryddes for matproduksjon.

Hva som er best for klimaet og miljøet er ikke alltid så enkelt som man tror. Mange vil for eksempel tenke at «økologisk» (på engelsk «organisk») landbruk er best for klima og miljø. Men dette stemmer ikke, ifølge en internasjonal studie med forskere fra blant annet Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Studien – publisert i Nature – viser tvert imot at økologisk landbruk har et dramatisk dårligere klimaavtrykk enn det ofte kritiserte konvensjonelle landbruket.