De som ikke får bestemme
Den globale abortkampen danner et dystert bakteppe for vår debatt:

I dag går tusenvis av norske kvinner ut på gater og torg for å forsvare paragraf 2 c i den norske abortloven.
Verden over kjemper kvinner samme kamp under tøffere kår. Abort er fortsatt totalforbudt i 26 land, tillatt kun for å redde den gravides liv i 37 land, og pålagt strenge restriksjoner i en rekke andre land. Færre enn fire av ti kvinner i fruktbar alder bor i land med liberale abortlover. De strengeste abortlovene er i land i sør.
Trass i restriktive lover vil kvinner som føler de trenger det, gjøre hva de kan for å få tatt abort. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 25 millioner kvinner årlig tyr til helsefarlige aborter for å avslutte et svangerskap. Guttmacher Institute anslår at minst 23.000 kvinner dør etter utrygge aborter årlig.
Mange kvinner havner også i fengsel. I mai intervjuet Klassekampen Maria Teresa Rivera fra El Salvador. Hun har fått politisk asyl i Sverige, etter å ha blitt dømt til 40 års fengsel i hjemlandet, anklaget for drap etter en spontanabort. Hun sonet fire og et halvt år, år, der hun bare to ganger fikk møte sønnen, som var seks år da hun ble fengslet. Rivera er ikke alene. Mellom 1999 og 2011 ble 17 kvinner – «Las 17» – dømt til lange straffer i El Salvador etter aborter og dødfødsler.
For feministerstår kvinners rett til prevensjon og abort i en særstilling. Den ene store forskjellen på menn og kvinners kropper, er at kvinnekroppen kan bære fram nye små mennesker. Gjennom historia har dessverre denne fantastiske egenskapen i altfor stor grad blitt brukt, og brukes, til å undertrykke kvinner.
En kvinne som ikke har kontroll på når og om hun skal føde barn, har liten kontroll over eget liv. I sin ytterste konsekvens ser vi det i krig og andre konflikter, der voldtekt brukes som våpen, sist sett utøvd mot Rohingyaer i Myanmar.
I vår egen historie ser vi det i straff, stigmatisering og utestenging av ugifte mødre. Det var sjelden barnefaren som havnet i gapestokk, eller valgte å ta sitt eget liv for å slippe skammen.
En av de viktigste landevinningene for kvinner i forrige århundre, var derfor utviklingen av effektive prevensjonsmidler og økte abortrettigheter. Mellom 1950 og 1985 liberaliserte nesten alle industrialiserte land abortlovene sine.
I USA fikk kvinnene sjølbestemt abort gjennom høyesterettsdommen Roe vs. Wade i 1973. I Norge vedtok Stortinget abortloven i 1978.
Kvinner vant ikke fram uten motstand. Den norske abortloven ble vedtatt med én stemmes overvekt. I USA har abortretten vært under hardt press hele veien. Den er i dag mer truet enn noen gang. En av Donald Trumps første presidentgjerninger, var å gjeninnføre The Global Gag Rule, kneblingsregelen som forbyr bruk av amerikanske bistandspenger til organisasjoner som utfører eller informerer om abort, eller lobber for liberale abortlover.
Internasjonalt erabortmotstanderne godt organisert og finansiert. Under merkelappen «Pro Life» sprer amerikanske anti-abortkrefter metoder og argumentasjon til andre land i verden, med skrekkhistorier om «massedrap på babyer».
«For feminister står kvinners rett til prevensjon og abort i en særstilling»
Men hva er realitetene?
Det vi gjennomgående ser, er at ved godt prevensjonstilbud og liberale abortlover vil kvinner flest for det første gjøre sitt beste for ikke å bli uønsket gravide, for det andre ta abort så raskt som mulig ved en uønsket graviditet. I Norge ser vi for eksempel at åtte av ti aborter skjer før niende uke, 95,7 prosent før 12. uke.
Men mens abortsøkende gjør sitt beste for å få ta abort så raskt som mulig, gjør mange abortmotstandere alt de kan for å forsinke prosessen. I USA vedtas det jevnlig lover på delstatsnivå for å gjøre det vanskeligst mulig å ta abort. Obligatoriske venteperioder, plikt til å se fosteret på ultralyd først, og medisinske krav som gjør abort veldig dyrt, forsinker det hele. Og, som alltid; kvinner med god råd kan kjøpe seg fri fra forsinkelser og trakassering, mens de fattigste rammes.
Det er et paradoks at nettopp de som bruker seinaborter som hovedargument mot abort, er de samme som gjør sitt beste for å hindre tidlige aborter, ofte også prevensjon. Med argumenter om livets ukrenkelighet fra unnfangelsens av, er de mot både spiral og dagen-derpå-pille, nødprevensjon. Flere land bruker også formuleringer i grunnloven som sidestiller den gravides liv med fosterets, noe som umuliggjør liberalisering av abortlover.
Sett i lys av at hvordan denne type argumentasjon brukes internasjonalt, er det lite tillitvekkende å se at Kristelig Folkeparti i 2016 leverte et endringsforslag til grunnloven der det heter at «Menneskeverdet skal være ukrenkelig, og enhver har rett til legemlig integritet fra unnfangelse til død».
Vi er mange kvinnersom er sinte i Norge i dag. Sinte fordi vi ser hva som skjer med medsøstre i andre land. Sinte fordi vi ser at grenser forsøkes flyttet ute i verden, og fordi vi samme år som vi har markert førtiårsdagen for den norske abortloven må forsvare den igjen.
Sinte fordi et tema som griper så intimt inn i kvinners – familiers – liv, blir gjort til kort i et politisk spill.
Men sinnet til tross:
Internasjonalt skjer det også mye bra. Antall dødsfall på grunn av utrygge aborter ble halvert fra 2008 til 2018, hovedsakelig etter liberalisering av abortlover og fordi medikamentell abort tar mer over for farlige aborter.
De siste ukene har vi også latt oss imponere av modige norske kvinner, som har delt sine tøffeste livserfaringer for at andre skal slippe å oppleve det samme som dem.
Vi har sett ei brei kvinnemobilisering landet rundt for å forsvare at også i de vanskelige valgene, der det handler om ønskede graviditeter der ting ikke går som man håpet, så er det kvinnene sjøl som kjenner situasjonen sin best.
Vi har fortsatt en av verdens beste abortlover. Den skal vi forsvare. Samtidig må vi aldri glemme solidariteten med medsøstre i andre land som fortsatt nektes kontroll over egne liv.