Du kan bla til neste sideBla med piltastene
VitenKlima

Når tundra tiner

TRAMP TRAMP TRAMP: Beitedyr, som disse villreinene i Alaska, tramper ned snøen på tundraen. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

En av de store jokerne i klimasystemene er tundraen, og det på flere måter: For det første inneholder tundraen – i Sibir, Canada, Alaska, og andre steder på kloden – kolossale mengder karbon, som har vært fanget der i titusener av år, men som kan slippe ut i atmosfæren dersom permafrosten tiner. Men for det andre er tundraen viktig på grunn av snødekket som legger seg der, og som på grunn av det enorme arealet gir en stor albedoeffekt, som senker den globale temperaturen med flere grader.

Snø holder på varmen

Men sammenhengen mellom snødekke og klimaeffekt er svært komplekst, som en ny studie fra Los Alamos National Laboratory i USA viser (publisert i Environmental Research Letters). Der det er kratt og busker, vil snøen kunne legge seg oppå og varmeisolere permafrosten, slik at den ikke fryser skikkelig til igjen om vinteren. Snø er nemlig en av de beste varmeisolatorene som fins. Så der risikerer man at permafrosten tiner opp, noe som kan sette i gang en kaskade med opptining på grunn av vann som smelter og begynner å renne. Dette er spesielt aktuelt i områder med såkalte taliker, områder i tundraen som ikke fryser til, et kjent fenomen i Alaska.

Dyr temmer krattskogen

Dette betyr at i visse områder, der krattskogen brer seg, kan klimagevinsten som snøen gir gjennom albedoeffekten, mer enn oppveies av at permafrosten tiner opp. Så hva kan man gjøre med dette? Jo, som tidligere beskrevet her i Viten, vet vi at der det er beitedyr på tundraen, som rein eller moskus, holdes krattskogen i sjakk, og den snøen som kommer, trampes ned av dyrene og blir kompakt. Dermed blir isolasjonseffekten minimalisert, det øverste («aktive») laget i permafrosten får lov å fryse til igjen, og tiner ikke så lett opp om sommeren.

Dette er demonstrert i forsøksprosjektet Pleistocene Park i Sibir, startet av økologen Sergei Zimov. Der har man gjeninnført beitedyr tilpasset livet på tundraen, slik det var der i istiden (foreløpig med unntak av mammuter). Der beitedyrene trampet ned snøen, og gravde seg gjennom den etter mat, viste målinger at man lokalt greide å senke temperaturen i bakken ganske drastisk: fra minus fem til minus 30, ved en lufttemperatur på minus 40.