Da tyskerne fikk valget
• Die Linke krevde mer sosialhjelp til samfunnstaperne • AfD lovte å beskytte dem mot innvandrere

Valget i Tyskland skjøv det politiske landskapet kraftig til høyre. Sosialdemokratene (SPD) falt fra 25,7 prosent i 2013 til 20,5 prosent. Så svakt resultat har SPD aldri hatt etter krigen, og det er langt fra glansåra fra 1960 til langt inn på 1990-tallet da partiet delte makta med kristendemokratene.
Slik faller valget i Tyskland inn i samme mønster som valgene i Frankrike, Nederland, Østerrike og Hellas. Sosialdemokratene har ikke samme politiske grunnfjell som da industriarbeiderne utgjorde 30–40 prosent av velgerne – og stemte som klasse for partier til venstre. De fleste sosialdemokratiske partiene har lenge søkt mot sentrum, et sentrum som i stigende grad blir politisk konturløst og prega av stemningsbølger av mer tilfeldig art.
Til venstre for SPD gikk Die Linke litt fram, fra 8,6 til 9,2 prosent. Det var så lite at partiet langt på vei følte seg som en av taperne ved valget. I forrige periode var partiet tredje største parti og det største opposisjonspartiet i Forbundsdagen. Nå er die Linke det femte største partiet, bak både det høyreekstreme Alternative für Deutschland (AfD) og fridemokratene (FDP).
Kristendemokratene i CDU/CSU gjorde et dårlig valg og falt fra 41,5 prosent i 2013 til 33 prosent. Det er det dårligste valgresultatet siden 1949. CDU/SCU gikk tilbake i hver eneste av de 299 valgkretsene.
I Tyskland er det tradisjon for at en regjering må være forankra i et flertall i Forbundsdagen. Siden sosialdemokratene ikke lenger vil være tapende juniorpartner i en regjering med kristendemokratene, ligger det an til en regjering av kristendemokrater, fridemokrater og De Grønne. De samla til sammen 44 prosent av stemmene ved valget.
En slik regjeringskoalisjon vil sprike i mange retninger. Fridemokratene falt ut av Forbundsdagen i 2013 da de den gang lå under sperregrensa på 5 prosent. FDP har gjort seg til et hyperliberalistisk parti som hadde hardere konkurranse, privatisering og nedbygging av sosiale ytelser som hovedsaker i valgkampen. I regjering må FDP vise velgerne sine at omsorgen til landsmoderen Angela Merkel verken skal få gjelde de fattige eller de «prekære», de med løsest tilknytning til arbeidslivet.
For De Grønne er det avgjørende at miljø- og klimapolitikken blir så synlig som mulig. Ellers kan regjeringsslitasjen sende partiet ned mot sperregrensa på 5 prosent ved neste valg.
I de østlige delstatene var CDU største parti med 26 prosent av stemmene, AfD fikk 21 prosent, Die Linke 16 prosent og sosialdemokratene 14 prosent. Blant menn i øst ble AfD ble største parti med en oppslutning på 26 prosent.
Ved valget gikk Die Linke til dels kraftig tilbake i øst, men klart fram i vest. Die Linke fikk 12 prosent av stemmene i vestlige storbyer som Hamburg, Köln, og Frankfurt. Fortsatt er velgeroppslutningen klart høyere i øst, men partiet er ikke lenger et regionalt parti begrensa til det tidligere Øst-Tyskland. Partiet er etter dette valget brukbart forankra over hele landet.
Bare hver sjette tysker bor i de fem østlige delstatene. Mens gruppa i Forbundsdagen før valget besto av 32 fra vest og 32 fra øst, er det nå valgt inn 43 fra vest og 26 fra øst.
Partiovergangene har vært store. 430.000 velgere gikk over fra Die Linke til AfD. Til gjengjeld kapra partiet 380.000 som stemte sosialdemokratisk i 2013, 130.000 som den gang stemte på De Grønne og 70.000 som stemte på kristendemokrater.
Den tidligere gruppelederen og partiveteranen Oskar Lafontaine har skapt strid i partiet ved å legge skylda på flyktningpolitikken til Die Linke: Den var like «velvillig» overfor flyktningene som politikken til alle de andre partiene, alle unntatt AfD.
Ifølge Lafontaine må Die Linke erkjenne at den store strømmen av flyktninger i 2015 økte konkurransen blant de lavlønte både i arbeidslivet og på boligmarkedet. Husleiene steg særlig mye der hvor de hadde vært billige nok for folk med usikre inntekter.
De fleste andre i partiet legger vekt på at taperopplevelsen og sosialt fortrengt aggresjon har prega mange tyskere i årevis. Forskere har vist at innpå 20 prosent av befolkningen hadde høyreekstreme holdninger allerede for femten år sia. Strømmen av flyktninger i 2015 utløste det raseriet som hadde bygd seg opp over lengre tid. Tida kan derfor ha vært overmoden for framveksten av et parti som AfD.
Det var lenge mange forskere og kommentatorer som stussa over at Tyskland var blant de få land i Europa med helt minimal oppslutning for høyreekstreme partier. Noen fant forklaringen i at Angela Merkels CDU samla høyreorienterte velgere om en trygg konservativ, men samtidig sentrumsorientert politikk. Andre viste til at i Bayern førte søsterpartiet CSU videre arven fra Frantz Joseph Strauss om at CSU skulle ligge så langt til høyre at det ikke var plass for noe til høyre for partiet.
Begge synspunktene kan ha noe for seg. Det viser de velgerovergangene AfD har fått etter valget i 2013. Både i Bayern og ellers i Tyskland var det tidligere kristendemokrater som ga det største bidraget til valgframgangen til AfD.
AfD tiltrakk seg riktig nok velgere fra alle kanter i tysk politikk. Men en million av velgerne deres stemte kristendemokratisk i 2013, mens en halv million stemte på sosialdemokratene. I tillegg fikk de stemmene til 700.000 som ikke stemte i 2013.
Det er ingen tvil om at det har skjedd en kraftig økonomisk og politisk polarisering i det tyske samfunnet. Mange har opplevd at det ikke hjelper hvilke personlige anstrengelser de tar på seg – samtidig som de opplever at egne barn også låses fast langt nede på alle rangstiger. Da er konklusjonen snublende nær at det ikke lenger fins politikere «som bryr seg».
Blant kildene:
- Loren Balhorn: «Germany is not an island». Jacobinmag.com 26.9.2017
- Spiegel.de «Das Ende der Ost-Partei» 27.9.2017
- Sozialismus.de 14.10.2017
Dag Seierstad, EØS-rådgiver for SVs stortingsgruppe og medlem av fagrådet til Attac