Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Debatt#metoo

Jeg lever ikke av snakketøyet mitt – det gjør du!

Jeg vil oppfordre Ida Madsen Hestman (1. november) om å ta ballen istedenfor mannen. Noe skurrer veldig i hennes innlegg når menn som engasjerer seg blir redusert til opportunister, mens forfatteren trykker«ærlige menn» som Peter «det-er-sjovt-at-tage-dem-på-patterne» Aalbæk Jensen blir til sitt bryst.

Hestman gjør 50/50-målet innen filmproduksjon til en feministisk kampsak, mens for andre menn oppleves samme mål som en trussel. Betegnelsen «gratispassasjerer» er akkurat hva enkelte menn bruker om kvinner som skal løftes frem til nøkkelroller i filmbransjen. Derfor er det uheldig at Hestman som feminist adopterer samme hersketeknikk når hun karakteriserer meg.

Forfatteren som lever av å bruke snakketøyet sitt burde vite bedre enn å være så forutinntatt og upresis når hun skal så tvil om mitt engasjement for mangfold i filmfeltet.

Mangfold i filmbransjen er allerede en del av min arbeidshverdag. Det er det fordi jeg har selv sørget for nettopp det gjennom handling og investeringer. Til forskjell fra hva Hestman innbiller seg så har ikke jeg hengt meg på noe kampanje-trend eller kynisk utnyttet en ideologisk bevegelse for å få frem mitt egosentriske budskap.

Jeg debuterte med en av årets viktigste spillefilmer og jeg har aldri påstått at vår suksess skyldes hva vi har mellom beina. Jeg har heller ikke arbeidet som produsent lenge nok til at jeg kan vise til noe konkret prioriteringsmønster med henhold til kjønn bortsett fra at jeg gjør nettopp det jeg er opptatt av i mitt innlegg. Derfor oppleves forfatterens beskrivelse både misvisende og overdrevet. Spesielt når min kommende produksjon, som er i opptak i India, har en kvinnelig regissør og manusforfatter, som i tillegg har flerkulturell bakgrunn.

Hestman viser null interesse av å sette seg inn i mitt innlegg eller bruke tilgjengelig informasjon når min person og intensjoner skal problematiseres.

Jeg har vært tydelig på mitt engasjement for 50/50-kjønnsbalanse, men dette betyr ikke at jeg kommer til å jobbe utelukkende med kvinner. For det å samarbeide med en mann betyr ikke at man dermed ikke respekterer kvinner, akkurat som det å arbeide med en kvinne ikke betyr at man har blitt omvendt til en feminist.

Jeg har møtt ytterst få i vårt sosialdemokratiske samfunn som ikke oppriktig er for likestilling og like muligheter for begge kjønn.

Mitt engasjement har ikke sitt utspring fra et konkret ideologisk ståsted annet enn at jeg opplever det som et demokratisk problem og som dypt urettferdig at vår filmkultur ikke gjenspeiler sammensetningen av befolkningen.

Feminisme, humanisme og alle -ismene i verden har ingenting med hva som motiverer meg.

For meg handler det om noe så enkelt som å ha litt rettferdighetssans og nok galskap til å gjøre noe med det.

For som mann har jeg egentlig ingenting å tjene på 50/50-målet ettersom jeg i teorien vil havne enda lenger bak i søknadsbunken.

Khalid Maimouni, filmprodusent