Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattAtomvåpen

Brendes ettermæle

Hurra for børge! Utenriksminister Børge Brende har utvist en helt spesiell omsorg for stater med atomvåpen. Foto: KCNA VIA KNS, AFP/NTB scanpix

Denne dagen, 20. september 2017, vil skrive seg inn i historiebøkene. Kl. 14:00 norsk tid avholdes signeringsseremonien for traktaten som forbyr atomvåpen i FN i New York. Når 50 stater har ratifisert traktaten, vil den etter 90 dager tre i kraft og bli en del av gjeldende folkerett. I en tid hvor samtlige atomvåpenstater ruster opp, er atomvåpenforbudet et nødvendig motmiddel. Målet er å snu utviklingen og presse atomvåpenstatene til å jobbe for gjensidig nedrustning.

Norges atomvåpenpolitikk har de siste årene handlet om å lydig følge amerikanske instrukser. I fjor sendte USA et hemmelig brev til Nato-allierte med beskjed om å stemme nei til å starte forhandlinger om et forbud mot atomvåpen i FN. Brevet ble omtalt på Dagsrevyen 21 (NRK) 21. oktober 2016. Børge Brende gjorde som han fikk beskjed om og stemte nei. Dersom ikke brevet hadde blitt lekket til media, ville presset fra vår allierte i vest vært unntatt offentligheten.

Brende svikter grunnleggende humanitære prinsipper om å beskytte sivile i krig, når han boikotter atomvåpenforbudet. Og det i en tid hvor Nord-Korea truer med å bruke atomvåpen og USAs FN-ambassadør har åpnet opp for å ødelegge hele Nord-Korea. Nå er det ingen som mener at forbudet vil være noen umiddelbar løsning på situasjonen i Nord-Korea. Imidlertid er det bred enighet om at forbudet vil styrke normen om at atomvåpen aldri må brukes, og på sikt føre til nedrustning.

Utenriksministerens hovedargument mot forbudet er at han mener det ikke har verdi når atomvåpenstatene står utenfor. Vi må vente til disse statene går foran i arbeidet for nedrustning, mener han. Problemet med Brendes argumentasjon, er at den kun bidrar til å vedlikeholde status quo. Så lenge atomvåpen anses som et legitimt og nyttig militært virkemiddel, vil vi ikke få til nedrustning. Det går ikke an å både jobbe for en atomvåpenfri verden, og samtidig beskytte atomvåpenstatenes interesse av å ha atomvåpen.

Toget har for lengst gått for å være blant de første til å signere, men nye muligheter står for tur. Nå er det viktig at nye og gamle stortingsrepresentanter som støtter forbudet, bruker alle muligheter til å presse regjeringen i riktig retning. Vi må sammen gjøre alt vi kan for at Nagasaki forblir verdens siste angrepsmål for atomvåpen.

Anne Marte Skaland, leder i ICAN Norge