Enorme inntekter og overskudd fra medie- og kommunikasjonsplattformer som stadig flere nordmenn bruker, unndras beskatning i Norge i stor stil. Amerikanske gigantselskaper som Google og Facebook henter inn mellom fire og fem milliarder i annonsekroner i Norge, mens skatten de betaler bare utgjør rundt 0,1 prosent. Den mest kjente måten å unndra skatt på er å basere selskapenes operasjoner i Irland, der selskapsskatten er lav. Trikset kalles «Double Irish» og brukes av store konserner i USA som opererer over hele verden. Et hull i den amerikanske skattelovgivningen gjør at de kan unngå skatt i USA hvis overskuddet havner i et datterselskap utenlands. Til tross for lav selskapsskatt i Irland betaler de heller ikke mye skatt til den irske staten. Selskapsskatten regnes av overskuddet, og det irske selskapet tjener knapt penger fordi det betaler royalty for å bruke Facebooks teknologi til et annet irsk selskap, som er hjemmehørende i skatteparadiset Bahamas.
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.
SATSING: LO-leiar Hans-Christian Gabrielsen meiner det trengst politisk vilje til å bruka det offentlege eigarskapet til å etablera ein industri rundt den norske skogen. Sjølv starta han yrkeskarrieren i den trebaserte industrien. Foto: Fartein Rudjord
– Viss det grøne skiftet skal bli noko meir enn eit slagord, må me nytta dei fornybare ressursane me har, ikkje minst skogen, seier LO-leiar Hans-Christian Gabrielsen.
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.