Fredag la Storbritannias statsminister Theresa May fram forslag til hvordan EU-borgeres rettigheter skal sikres etter utmeldingen. Forslaget ble presentert i mer detalj i går. May lover at de rundt tre millioner EU-borgerne som bor i Storbritannia, skal få bli i landet også etter en brexit. Ingen skal måtte reise og ingen familier skal splittes. EU-borgere som har vært i Storbritannia i fem år, skal få tilbud om permanent oppholdstillatelse. EU-borgere skal likebehandles med briter når det gjelder helse, utdanning, pensjon og trygd. May avviste samtidig at EU-domstolen skal ha makt til å håndheve rettighetene til EU-borgere i Storbritannia. Britene vil nedfelle EU-borgeres rettigheter i britisk lov i stedet for å gi EU-domstolen makt over britiske forhold. EU har allerede signalisert at de ikke er fornøyd med tilbudet. Dermed er skillelinjene i forhandlingene klart trukket opp. Britene er villige til å strekke seg langt, både ved å gi EU-borgere fulle rettigheter og fortsatt bevilge store summer til EU, forutsatt at lovgivningen føres tilbake til det britiske parlamentet og håndheves av britiske domstoler. Det handler om nasjonal suverenitet og demokrati.
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.
Store formuer: Ifølge et nytt arbeidsnotat vil formuesskatt gi produktive entreprenører en fordel framfor mindre innovative formuende. Her representert ved innehaverne av tre av Norges største formuer: Johan Andresen, Kjell Inge Røkke og Trond Mohn.Foto: NTB scanpix
I kjølvannet av Bjørn Dæhlies utspill om formuesskatt for et par uker tilbake har debatten om denne skatten gått på ny i både tradisjonelle og sosiale medier. Dæhlie mente at «gode resultater og initiativ straffes» i næringslivet, blant annet på grunn av formuesskatten.
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.