Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Teater

Severdig og aktuell

«Cabaret» understreker likhetene mellom dagens Europa og 1930-tallets Berlin.

Full pakke: «Cabaret» har alle musikalens sjarmerende egenskaper. FOTO: Tine Poppe

«Cabaret»

Oslo Nye Teater

Manus: Joe Masteroff.

Musikk: John Kander.

Sangtekster: Fred Ebb.

Oversatt av: Ragnar Olsen.

Regi: Peter Langdal.

Koreografi: Thea Bay.

Musikalsk leder: Simon Revholt.

Scenografi: Camilla Bjørnvad.

Med: Hilda Louise Ambjørnsen, Nils Ole Oftebro, Birgitte Victoria Svendsen, Ingvild Holthe Bygdnes m.fl.

Berlin i 1930-årene vs. Europa i 2017: Likhetene kommer tydelig fram i musikalen «Cabaret» sitt fragmenterte og springende bilde av datidens Berlin. Den gangen levde mange ganske tøylesløst og henga seg til et seksualliv som ble ansett som syndig, men som vi i dag er forkjempere for. 1920-årenes økonomiske kriser førte til samfunnsproblemer som gjorde slutt på den demokratiske Weimar-republikken, og i 1933 ble Hitler rikskansler.

I Europa frykter mange at arbeidsløshet og dårlige tider nå vil få reaksjonære krefter til å overta statsmakten i flere land. Undergangsstemning kjennetegner begge periodene. «Cabaret» er dermed en politisk musikal som maner til ettertanke, samtidig som den har alle sjangerens sjarmerende egenskaper: glimrende musikk, morsomme og elegante shownumre og klassiske kjærlighetshistorier.

I likhet med Cliff Bradshaw, en av hovedpersonene i «Cabaret», slo den britiske forfatteren Christopher Isherwood seg ned i Berlin i 1930-årene for å fullføre en roman, og «Cabaret» bygger på hans fortellinger fra den tiden. De to ulykkelige kjærlighetshistoriene utspiller seg på pensjonatet der Cliff leier et rom, mens Berlin i 1930-årene skildres gjennom en rekke ulike shownumre på nattklubben Kit Kat der prostitusjon er regelen, og sparkepiker av alle kjønn, striptease-artister og syngedamer utfolder seg. Det er dette ensemblet, smilende ytterst på scenekanten, som under ledelse av en kynisk og elegant konferansier ønsker oss «wilkommen to Cabaret» på en salig blanding av engelsk, fransk og tysk.

Danske Peter Langdal er spesielt kjent for sitt ukonvensjonelle grep på klassikere. Han har tidligere satt opp både Shakespeare og Ibsen i Norge, men dette er første gang vi opplever ham som musikal-regissør. Han har tydeligvis lagt vekt på personinstruksjonen, det viser det nyanserte og rørende forholdet mellom Herr Schulz (Nils Ole Oftebro) og Fräulein Schneider (Birgitte Victoria Svendsen) – to glimrende rolletolkninger.

Cliff (Lars Berge) framstår som en litt tafatt ung mann med noe usikker kjønnsidentitet. Det er kanskje årsaken til at den sanselige kjærligheten mellom ham og en utadvendt og selvopptatt Sally Bowles (Ingvild Holthe Bygdnes) ikke oppleves helt troverdig – enkelte av scenene mellom dem blir faktisk litt for langdrygt sentimentale. Hilde Louise Ambjørnsen er allsidig og uforutsigbar som stykkets gjennomgangsfigur, den allestedsnærværende transseksuelle konferansieren.

Sentralt i oppsetningen står koreograf Thea Bays oppfinnsomme, vittige og burleske dansenumre. De både utfyller regien og understreker musikalens politiske snert. Og under Simon Revholts dyktige ledelse får musikken den viktige plassen den bør ha.

Konklusjonen er klar: «Cabaret» er en severdig, aktuell og underholdende musikalklassiker.

IdaLou Larsen