- I tilknytning til det amerikanske presidentvalget snakkes det mye om de økende klasseskillene, der de rikeste er rikere enn noensinne, mens vanlige lønnsmottakere ikke har opplevd reallønnsøkning de 30 siste årene. Norge har fremdeles en relativt sammenpresset lønnsskala, og forskjellene er betydelig mindre enn i de fleste andre land. Likevel er det svært urovekkende at utviklingstrekkene er de samme som andre steder og hvis det fortsetter som nå, vil vi snart nå et ulikhetsnivå som det europeiske gjennomsnittet. I gårsdagens avis skrev vi, basert på tall fra Senter for lønnsdannelse, at den fattigste tidelen av arbeidstakere har fått en stadig mindre del siden 1997. Da tjente de 10 prosent lavest lønte 6,4 prosent av all lønn i Norge. I fjor var andelen sunket til 5,2 prosent. I samme periode økte de som tjente mest sin lønnsandel fra 18,1 til 19,8 prosent.
Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Økt konkurranse gjør at vi ikke lenger varsler om kritikkverdige forhold:
– Folk sensurerer seg selv
Konkurranse og
KRITIKK: Sosiolog Rasmus Willig trekker en direkte linje mellom mangelen på kritikk i arbeidslivet og klimaendringene som presser på.
Vi går mot mørkere tider: Nyliberalismen har presset fram en konkurransekultur som gjør at arbeidstakere ikke varsler om kritikkverdige forhold, mener den danske sosiologen Rasmus Willig.