Medier

Full strid om nullmoms

Regjeringen vil ikke gi momsfritak til tidsskrifter og fagpresse, kun til allmenne nyhetsmedier:

Utfordres: Kulturminister Thorhild Widvey (H) får krass kritikk for ikke å inkludere fagbladene i momsfritaket for elektroniske medier. Nå prøver fagbladene å få gjort om på avgjørelsen. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

I går sendte Finansdepartementet sin søknad, eller notifisering, av nullmoms for digitale medier til Esa, Eftas overvåkingsorgan i Brussel.

I notifiseringen går det fram at regjeringen bare ønsker at allmenne nyhetsmedier skal omfattes av den nye ordningen, som etter planene skal innføres fra mars neste år.

Tidsskrifter og fagblader, som Teknisk Ukeblad og Kommunal Rapport, skal holdes utenfor. Dette til tross for at disse publikasjonene har hatt momsfritak på papir i over 40 år, på samme måte som for aviser.

– Dette forslaget trekker et helt ubegripelig og kunstig skille mellom helt sammenliknbare nyhetstjenester. Regjeringen hevder de vil skape en plattformnøytral ordning som skal være mest mulig lik for alle. Men resultatet av dette er at en rekke nisjemedier kan bli dyttet utfor stupet, sier Jan M. Moberg, styreleder i bransjeforeningen Fagpressen. Han er også ansvarlig redaktør og administrerende direktør for Teknisk Ukeblad, et fagblad som har 800.000 unike brukere i uka på nett.

Kobler inn advokat

Fagpressen har nå engasjert advokatfirmaet Harboe & Co for å slå sprekker i Finansdepartementets nye nullmomsregime. Advokat og partner Mette Brockmann Bugge reagerer både på prosessen og argumentasjonen som blir brukt for å holde fagpresse og tidsskrifter utenfor.

– Avgiftsmessig har tidsskrifter vært avisenes lillesøstre siden momsfritaket på papir ble innført, sier Bugge.

Hun mener Finansdepartementet med et pennestrøk har endret på kriteriet for å få momsfritak, slik at tidsskrifter og fagpresse kan holdes utenfor. Mens det tidligere var innholdet som var styrende for hvorvidt medier skulle få momsfritak eller ikke, er nå regelen at de må henvende seg til et allment publikum.

– At disse bladene har et begrenset antall abonnenter ligger i saken natur, i og med at de gjerne gis ut av foreninger. Men det betyr ikke at bladene ikke har stor bredde og nyhetsmessig interesse, sier Mette Borchmann Bugge.

Advokaten mener Fagpressen har flere alternativer for å endre regjeringens momsregime for digitale medier.

  • Henvende seg direkte til Esa, og argumentere for at ordningen gir en uforholdsmessig konkurransevridning.
  • Appellere til Stortinget om å få saken behandlet på nytt.
  • Utfordre det kommende momsregimet, slik at en norsk domstol må ta stilling til om det kan være i strid med konkurranseloven.

– Selv om Esa skulle godkjenne notifikasjonen som nå er sendt, så betyr ikke det at løpet er kjørt, sier hun.

– Udemokratisk

Selv om mediepolitikk ligger under Kulturdepartementet, er det finansminister Siv Jensen som har hatt det formelle ansvaret for prosessen overfor Esa. For å få godkjent nullmoms, må regjeringen først overbevise byråkratene i Brussel om at ordningen er i tråd med EØS-avtalens regelverk om statsstøtte.

De siste fire månedene har departementet hatt tett dialog med Esa i en såkalt prenotifikasjons-prosess, uten innsyn for Fagpressen eller andre aktører i mediebransjen. Tidligere i høst ba også Stortinget om å få saken tilbake på sitt bord, slik at det kunne få mulighet til å gi sitt syn på hvilke medier som skal få nyte godt av digital nullmoms. Forslaget ble avvist.

– Prosessen har vært udemokratisk. Faktisk gjør det meg litt trist. Når så viktige spørsmål som pressefrihet og demokrati står på spill, bør det være mest mulig åpenhet overfor de berørte parter. Men vi kan ikke gi oss med dette. Vi vurderer ulike alternativer for å få dette omgjort, sier Moberg.

Han mener regjeringen motsier seg selv når den viser til at nullmoms skal gi økt digital innovasjon, men ikke gjelde for fagblader.

– For Teknisk Ukeblad, som er et kontinuerlig nyhetsmedium på nett, vil dette bety at vi får et kostnads- og innovasjonshinder. Dette vil gjøre det vanskeligere for oss å konkurrere med våre konkurrenter som får momsfritak.

Av Jonas Brække

Re­gje­rin­gen fryk­ter for­sin­kel­se

Kulturdepartementets statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag (H) tilbakeviser at regjeringen har vært udemokratisk i prosessen med digital nullmoms.

– Jeg er veldig overrasket over denne påstanden. Regjeringen har vært veldig tydelig på at det ble foreslått en felles merverdiavgift for papir og e-aviser. Dette framgår også klart i forslaget til statsbudsjett for 2015, sier Borgundvaag.

– Det Fagpressen etterlyser, er større åpenhet om hvilke medier som skulle omfattes av ordningen.

– Vi har jobbet grundig med denne avgrensingen og har foreslått for Stortinget hvordan den skulle utformes. Stortinget vil også ha full anledning til å ta stilling til dette når proposisjonen skal behandles, sier statssekretæren.

Han frykter at innføringen av nullmoms for digitale medier kan bli kraftig forsinket hvis det blir nødvendig å gå flere runder med overvåkingsorganet Esa i Brussel. Etter planen vil søknaden bli behandlet med en forenklet saksgang, noe som vil bety at svaret fra Brussel kan foreligge allerede om et par måneder.

– Hvis Stortinget vil ha en annen avgrensing, må notifikasjonen korrigeres, noe som vil bety at fritaket for elektroniske nyhetsmedier kan bli utsatt, sier Borgundvaag.

Arbeiderpartiets mediepolitisk talsperson Arild Grande gir regjeringen ros for å omsider ha fått av gårde søknaden om nullmoms. Samtidig er han kritisk til at Fagpressen ikke er inkludert.

«Vi inviterte regjeringen til samtaler om hva som bør inkluderes i ordningen, men er ikke blitt involvert. Dermed går saken slik som regjeringen legger opp til», skriver Grande på e-post.