Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Viten

Våre indre gjestearbeidere

Skreddersydde mikrober og avføringstransplantasjoner: Dagens villeste forskningsfront befinner seg i tarmen.

Tarmfloraens favoritt: Gjæret mat, som sauerkraut, kan påvirke tarmen på en gunstig måte. Her produseres store mengder i Krautergersheim i Frankrike. Foto: FREDERICK FLORIN, AFP/NTB SCanpix

De holder liv i oss, ikke minst ved å bidra til fordøyelsen og renovasjon av avfallsstoffer. Og vår egen helsetilstand avhenger av deres. Det er langt flere av dem enn det er celler i kroppen vår, likevel er det først nylig vi er blitt oppmerksomme på dem. Vi snakker om våre små hjelpere i tarmen (særlig tykktarmen), armadaen av bakterier og andre mikroorganismer, med en samlet vekt på rundt ett kilo, som vi kaller tarmfloraen.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen