Kjøpes ikke inn
Sakprosaen har dårlige kår i Norge, men en fersk undersøkelse foretatt av Norsk Faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) viser at det står verre til en antatt. Ifølge undersøkelsen har bare 22 prosent av bibliotekene kjøpt inn mer enn halvparten av de 40 sentrale sakprosatitlene undersøkelsen har tatt utgangspunkt i. Mange bibliotek har økonomi til å kjøpe inn et par - tre av sakprosabøkene. Videre viser undersøkelsen at bibliotekene i byene har økonomi til å kjøpe inn de fleste av disse bøkene, mens biblioteksbrukerne utover i landet må gå tomhendt hjem. Leder i NFF, Trond Andreassen, mener situasjonen er prekær.
– Det er alarmerende at det er så store ulikheter. Undersøkelsen er et argument for at innkjøpsordningen for sakprosa bør komme fortere enn svint for å rette opp det kolossale misforholdet mellom by og land – og mellom skjønnlitteratur og sakprosa, sier Trond Andreassen i NFF.100 folkebibliotek har deltatt i undersøkelsen i regi av NFF, og den ble presentert da Aksjon Utvid Innkjøpsordningen i går avholdt seminar om behovet for en ny innkjøpsordning. Inviterte stortingspolitikere og sentrale representanter fra bokbransjen samlet seg for å sette fokus på behovet for ny innkjøpsordning etter den nye bransjeavtalen.
Skjønnlitteraturen har i 40 år nytt godt av innkjøpsordningen, hvor skjønnlitterære titler kjøpes inn i tusen eksemplar og distribueres til folkebibliotekene – uavhengig av hva slags økonomiske rammevilkår de lokale bibliotekene får av kommunen sin.
Elisabeth Eides «Å se verden fra et annet sted – medier, norskhet og fremmedhet», Atle Næss' Munch-biografi, Knut Eliassens «Fabrikken» og Knut Olav Åmås' Hauge-biografi er blant bøkene NFF mener ville ha funnet vei til langt flere folkebibliotek dersom innkjøpsordningen for sakprosa var satt i gang.
Radikale forandringer
Andreassen er ikke overrasket over resultatet.
– Nei, undersøkelsen viser at det ser ut som vi fryktet. Men det var verre enn vi trodde. En utvidelse av innkjøpsordningen vil føre til radikale forandringer for folkebibliotekene og bibliotekbrukerne, mener NFF, som har stått på intensivt i tre år for en innkjøpsordning for sakprosa. En slik ordning har topp-prioritet i Kulturmeldingen.
– Nå må man begynne å innfri dette, hvis ikke er ikke Kulturmeldingen verdt papiret den er skrevet på. Det er bred politisk oppslutning om selve tanken om en innkjøpsordning for sakprosa.
I følge ham støtter alle partier – unntatt kanskje Frp – en slik ordning, uten at det har blitt bevilget noen penger.
– Bevilgningene går til stål og betong – det bygges kulturhus heller enn å sørge for at kulturhusene kan fylles med noe, sier Andreassen.
Populær sakprosa
Avdelingsdirektør Leikny I. Haga i ABM-utvikling, Statens senter for arkiv, bibliotek og museum, har klare tall: Bibliotekbrukerne vil ha sakprosa.
– Om etterspørselen står til tilbudet vet vi ikke noe om, men når det gjelder utlån vet vi at sakprosaen er veldig populær blant bibliotekbrukerne. I 2003 ble det lånt ut nesten seks millioner fagbøker for voksne – i tillegg 1,38 millioner fagbøker for barn.
– Det er voldsomme geografiske skjevheter etter kommunestørrelse?
– Vi har lite penger i de minste kommunene. Mediebevilgningen har sunket, og bokprisene har gått opp. Kommuneøkonomien er helt klart et problem. Vi er bekymra for faglitteraturen, for det er så viktig å ha norsk faglitteratur på mange emner.
Karin Haugen