Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Frykt for storkrig i Afrika

– I et forsøk på å oppnå varig fred og politisk stabilitet i hele Afrika, vil president Olusegun Obasanjo holde fredssamtaler med den rwandiske og den kongolesiske presidenten, het det i en kunngjøring fra den nigerianske presidentens kontor, ifølge nyhetsbyrået NTB. Økt militær spenning mellom Rwanda og Kongo gir frykt for en ny afrikansk storkrig.

Kongo har fløyet inn rundt 10.000 soldater til Øst-Kongo for å sikre kontrollen over Bukavu og holde opprørsstyrkene til brigadegeneral Laurent Nkunda og Jules Mutebusi i sjakk. President Joseph Kabila ba onsdag opprørsstyrken om å overgi seg, men understreket samtidig overfor nyhetsbyrået Reuters i hovedstaden Kinshasa at troppeforflyttingen ikke var en konfrontasjon med Rwanda. Rwanda på sin side ser Kongos militære oppbygging langs grensen som en fiendtlig handling, og lover å forsvare seg mot nabolandet.

Opprørsstyrkene inntok Bukavu i sørenden av Kivu-sjøen 2. juni, men ble seinere drevet ut av byen. Mandag ble styrkene til en av opprørslederne Jules Mutebesi jaget over grensa til Rwanda, men brigadegeneral Laurent Nkunda har omgruppert og forskanset seg i de grønnkledde, vulkanske fjellmassivene i områdene rundt Goma i nordenden av Kivu-sjøen.

Nkunda og Mutebusi har begge tilhørt opprørsbevegelsen Rassemblement Démocratique Congolais (RDC) som har støttet seg på Rwanda i sitt hovedkvarter i Goma. De hevder å ha brutt med RDC-Goma etter at organisasjonens leder, Azarias Ruberwa, satte sin signatur på Pretoria-avtalen i 2002 og ble en av fire visepresidenter i Kinshasa.

SADC og Nigeria

Styrkeforflyttingen østover kan utløse reaksjoner i Rwandas hovedstad Kigali. Kabila anklager Rwanda for å ha vært involvert i opprøret i Bukavu. Fra rwandisk side hevdet president Paul Kagame så seint som i april overfor den sørafrikanske avisa Mail & Guardian at han overveier å sende styrker inn i Kongo for tredje gang siden 1996 for å få has på hutumilitsen Interahamwé, som sto bak folkemordet i Rwanda i 1994.Opprøret har derfor utløst hektisk diplomatisk virksomhet, både fra Southern African Development Community (SADC) som Kongo tilhører, og Nigeria. Nigerias president Olesegun Obasanjo har derfor invitert de to presidentene til samtaler i Abuja «i løpet av få dager».SADC har måttet utsette sin delegasjon til Kinshasa, Bukavu og Kigali fordi de ikke ville få treffe de personene som representantene fra Sør-Afrika, Lesotho og Mosambik var ute etter å møte, opplyser utenriksdepartementet i Lesothos hovedstad Maseru til Inter Press Service (IPS). Delegasjonen vil bli ledet av Lesothos utenriksminister Mohlabi Tsekoa.

Med eller uten FN

– Vi blir påtvunget en ny krig, advarte nylig Kabila overfor Le Monde. Han er sønn av Laurent Kabila, som ble drept av sin livvakt i januar 2001, trolig på oppdrag fra Rwanda eller Uganda.

Zimbabwes utenriksminister Stan Mudenge bekreftet i forrige uke at Harare er beredt til å sende styrker til Kongo dersom Kabila og overgangsregjeringen i Kinshasa ber SADC om forsterkninger. Zimbabwe sendte i 1998 rundt 11.000 mann.

Opposisjonen anklaget president Robert Mugabe og militære leder for å ha økonomiske interesser i Kongo og at Zimbabwe ikke hadde råd til det militære oppdraget. Myndighetene har ikke oppgitt hvor mange soldater Zimbabwe mistet under kampene i Kongo. SADC har satset tungt på å få demmet opp for den regionaliserte krigen i Kongo og reagerte kraftig på kuppforsøket til Eric Lenge, major i presidentgarden, for vel to uker siden. Det har vakt uro at Lenge slapp så lett unna etter at han og hans styrker ble omringet av lojale enheter i regjeringshæren i utkanten av Kinshasa. Lenge kjørte tvers gjennom Kinshasa på høylys dag og ble borte ved den internasjonale flyplassen. Lederen for tankesmia Africa Institute of South Africa i Pretoria, Norman Mlambo, mener at SADC ikke bør engasjere seg i Kongo uten FN-mandat og ikke uten en breiere sammensetting gjennom Afrika-unionen.

Claude Kabemba i Electoral Institute of Southern Africa i Johannesburg mener derimot at et FN-mandat vil binde SADC på hender og føtter. SADC må sende et kraftig signal om at det står samlet, understreker han overfor nyhetsbyrået IPS og viser til militæravtalen som Kongos og Sør-Afrikas forsvarsministere Jean Pierre Ondekane og Mosiuoa Lekota undertegnet 18. juni.

Peter M. Johansen