SV ved et veiskille
I et intervju i Klassekampen tirsdag 10. juni kommer Erlend Bjørgtvedt i SVs forsvarspolitiske utvalg med følgende synspunkter: «Med 'out of area'-strategien blir Nato mer relevant.» «Nato er den eneste internasjonale organisasjonen som kan tvinge USA tilbake på FN-sporet. Som Nato-medlem har Norge anledning til å påvirke USA i riktig retning.» «De siste årene har jeg blitt mer USA-kritisk, men større tilhenger av Nato.» «Jeg tror det at Nato har vedtatt 'out of area' som konsept gjør det vanskeligere for USA å gå til angrep på andre land.» «Mitt ja til Nato er ikke det samme som Høyres Nato-politikk.» Han mener det er bred Nato-støtte blant SVs velgere, og tror også at Nato-støtta er voksende blant partiets aktive medlemmer. Bjørtvedt mener at USA vil bli mer og mer pressa til å ha de europeiske landa i Nato med seg, før landet eventuelt går til krig på egenhånd. Slik mener han at Nato har en unik bremserolle. Det kommer videre fram av intervjuet at Bjørntvedt er motstander av Natos operasjoner i Afghanistan. Out-of-area-strategien til Nato gjør Nato-motstand mer relevant. Nato-bombinga av det tidligere Jugoslavia og krigen mot Afghanistan viser med all tydelighet at Nato bare har blitt mer aggressivt. Dette gjør SVs standpunkt for norsk utmelding av Nato mer legitimt, ikke mindre. Når Bjørgtvedt karakteriserer Nato som en «internasjonal organisasjon» må jeg få komme med en innvending. Det store flertall av verdens nasjoner er ikke medlem av Nato! Nato er ikke en internasjonal organisasjon, men en vestlig allianse, som heller ikke omfatter alle vestlige land. At Nato-land skal kunne tvinge USA til noe mener jeg USA tydelig har motbevist med krigen mot Irak. USA er verdens eneste supermakt og gjør mer eller mindre som de vil. Det er vel heller slik at Nato, samla sett, undergraver FN. Jeg skjønner ikke hvordan det går an å bli både mer USA-kritisk og samtidig mer Nato-vennlig. Slik jeg ser det framstår USA som Natos ubestridte sjefsnasjon. Det er ikke for ingenting at øverste myndighet for Nato i Europa er fra USA.
Undervurdering
Jeg tviler ikke på at Børgtvedt har andre begrunnelser for sitt Nato-standpukt enn Høyrefolk, men slik jeg ser det blir utfallet det samme: støttetil den imperialistiske alliansen Nato. Natos «out of area»-strategi gjør Nato mer offensivt, i strid med hva SV ønsker. Å se på Nato som en bremsekloss for USA er å undervurdere USAs vilje til å handle på egen hånd. Å bruke det at det er økende Nato-støtte blant SVs velgere som argument for at SV skal forandre Nato-standpunkt holder ikke mål. Det må jo være SVs medlemmer som bestemmer hva SVs politikk skal være. Å stemme på SV er å stemme på SVs politikk. Få er enige med et parti i alt. Men de som velger å ikke tegne medlemskap i et parti og som derfor ikke har valgt seg et parti som deres, kan ikke få diktere hva et parti skal mene. I spørsmålet om verneplikt sier Bjørntvedt følgende: «Jeg mener det er et vervet forsvar som er veien å gå. Og jeg skiller mellom soldater som verver seg for en avgrenset periode og yrkesoffiserer. En verva hær er ikke det samme som den yrkeshæren SV har vært kritiske til.»Det er her Bjørgtvedt tar grundig feil. En vervehær og en yrkeshær er to ord for nøyaktig det samme. For et sjølerklært sosialistisk parti burde forsvaret av den allmenne verneplikten, og en reell sådan som inkluderer begge kjønna, være en prioritet. Forsvaret i dagens Norge er ikke et folkeforsvar, men å fjerne den allmenne verneplikten vil gjøre forsvaret mindre slik det bør være. Å gjøre militæret eksklusivt vil rett og slett gjøre Norge mindre demokratisk, og øke sjansene for at militæret blir en stat i staten.
SV står ved et forsvarspolitisk veiskille. Jeg oppfordrer alle Nato-motstandere og tilhengere av et folkeforsvar i SV til å gå kraftig ut mot forslagene om å begrave «Nei til Nato» og om å fjerne den allmenne verneplikten. Et sosialistisk parti bør slåss for et nasjonalt folkeforsvar. Her er utmelding av Nato, kamp mot halvering av Heimevernet, kamp for bevaring og styrking av den allmenne verneplikten sentralt. I tillegg til å melde oss ut av Nato bør Norge si opp vårt assosierte medlemskap i Vestunionen. Det er bare slik norsk forsvarspolitikk kan styres av Norge. SV burde også støtte Tillitsmannsordningen i forsvaret (TMO) sin kamp for å heve statusen på verneplikten ved å gi de vernepliktige mer i dagpenger (i dag er dagpengene på cirka 108 kroner) samt øke dimmisjonsgodtgjørelsen til 25.000 kroner fra dagens 6000. I tillegg bør Kristin Krohn Devolds forslag om å kutte i bevilgningene til Voksenopplæringen (VO) i forsvaret møte SV-motstand.nydimmitert SV-medlem
Anders Hamre Sveen,