Urimelig kritikk
Mitt innlegg 7. juni der jeg etterlyste dokumentasjonen på påstandene om «jødisk makt» i et innlegg 3. juni har fått Klassekampen til å brette opp ermene. Over to sider i fredagens Klassekampen blir undertegnede angrepet av debattredaktør Kolmannskog og lektor Madsen ledsaget av det største bildet av meg som har stått på trykk noensinne.
Jeg spurte Klassekampen om hvorfor man trykker to sider med sterke påstander mot gruppen «jøder» uten at en eneste en er dokumentert eller begrunnet. Debattredaktør Kolmannskog vrir dette til at jeg skal mene at det er «uheldig at Brendbergs meiningar kjem på trykk», og videre at jeg skal støtte «at slike som ein er usamd med får eit generelt forbod mot å skriva og debattera». Dette er fri fantasi og en grov og uriktig påstand. Det ordskifte som Kolmannskog ønsker kan neppe komme i stand når man nekter å forholde seg til hva «slike som ein er usamd med» faktisk skriver. Artikkelforfatter Brendberg er i motsetning til debattredaktøren enig i dette, og skriver selv i et åpent brev til meg: «Påstandane er svært grundig dokumenterte i dei bøkene som eg har nemnt. Elles er Klassekampen ei avis, ikkje eit tidsskrift. Eg valde difor å ikkje laga 20-30 fotnotar knytt til detaljar.» Men Kolmannskog unngår hele problemstillingen, og nekter også å svare på om han tror et så kraftig angrep på «jøder» ikke kan bidra til legitimering av antisemittiske konspirasjonsteorier. Det er bemerkelsesverdig og i en smule kontrast til Kolmannskogs ønske om å ha en åpen debatt. I mine øyne krever en god og åpen debatt at man forholder seg til hva ens meningsmotstander faktisk skriver.
Lektor Madsens innlegg er verre å bli klok på. Han ønsker i likhet med meg «å byggja stein på stein av innsikter som byggjer på empiriske fakta». Nettopp derfor stilte jeg med kritisk til at Klassekampen trykket en så grov kronikk uten ett eneste empirisk faktum. Les innlegget en gang til så vil man se at jeg verken mener Brendberg er høyreekstrem, ei heller at han ikke skal få ytre seg, eller at han er medløper for noe som helst. Hans artikkel derimot, med et nyansefritt bruk av begrepet «jøder» og med en lang rekke udokumenterte påstander om deres makt, motiver og metoder er til forveksling lik det som trykkes i høyreekstreme medier. Men Madsen lanserer også hypotesen om den «egentlige» bakgrunnen for mitt innlegg: «Eller er det kanskje heller slik at problemet ligg i at temaet jødisk makt og maktuøving vert teke opp?» Konspirasjonstesene lenge leve –Min grunnleggende kritikk mot Brendbergs artikkel er at han bruker uttrykket «jøder» konsekvent om de nettverk, sammensvergelser, påvirkningsagenter og så videre han omtaler. Poenget er at disse menneskenes etnisitet blir gitt den avgjørende forklaringskraft hva gjelder deres påståtte misgjerninger. Andre variabler som politisk syn, klassebakgrunn eller andre faktorer blir ikke nevnt. Da begår man en klassisk generalisering, og det blir – som jeg skrev – svært likt det som skrives i høyreekstreme fora.
Ærlig talt, Madsen, Brendberg og Kolmannskog – jeg mener selvsagt at man skal skrive og debattere om alt. Men presisjonsnivået bør være rimelig i samsvar med de påstander man setter fram. En dobbeltsidig kronikk rettet mot «jøder» som sådan har et generaliserende premiss som jeg er svært kritisk til. Når man sitter på «dokumentasjon» som man ikke vil gi ut fordi man skriver i Klassekampen og ikke i en bok – da blir det svært vanskelig å ta artikkelen seriøst.
Det må være mulig – også i Klassekampen – å stille spørsmål ved innholdet i en ytring uten å bli beskyldt for være en «kommissær» som vil forby og sensurere det man ikke liker. Spørsmålene ble stilt, men er ikke besvart, og det tas til etterretning.
Informasjonsleder i Antirasistisk Senter
Henrik Lunde,