Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Murdoch i alle kanaler?

Som hentet ut av et mareritt: En tv-seer sitter i sofaen og zapper fra den ene kanalen til den andre, men på hver eneste kanal dukker ansiktet til mediemogulen Rupert Murdoch opp. Det er simpelthen umulig å finne noe annet. Så kommer en stemme: «Den andre juni planlegger republikanerne i FCC å fjerne en viktig regulering slik at Rupert Murdoch kan kjøpe enda flere tv-stasjoner, radiostasjoner og aviser, og få kontroll over mange av de nyhetene du hører.» Til slutt teksten: «This monopoly is no game.»Dette er en tv-annonse som har gått på amerikanske kanaler de siste dagene. Den er produsert av grasrotbevegelsen MoveOn.org og betalt ved hjelp av donasjoner. Samtidig har de hatt avisannonser i New York Times og Washington Post, der det heter: «This Man Wants to Control the News in America. The FCC Wants to Help Him.»Alas. Det ble for lite, for sent. I går vedtok FCC (Federal Communications Commission) å lempe på reglene som kontrollerer eierkonsentrasjonene blant amerikanske medieselskaper. Hvilket vil si at de store skal få lov til å vokse seg større.

Svarte skjermer

Lett har det ikke vært for de som har forsøkt å protestere mot vedtaket. Ironisk nok vitner dette mer enn alle motargumenter om hvor viktig denne saken er: De største tv-selskapene har simpelthen ignorert alle tilløp til debatt – de samme selskapene som helst så vedtaket gjennomført. ABC hadde et fire minutters innslag en kveld, mens Michael Copp, en demokrat som tilhører mindretallet i FCC, mente å huske et innslag han hadde sett kvart på fem en morgen. Ellers har det vært tyst. Alle hint om en stillhetskonspirasjon er blitt avfeid med utsagnet om at dette ikke er salgbare nyheter på samme måte som for eksempel skandalen rundt Jayson Blair i New York Times. Dermed er de fleste amerikanere uvitende om hva som har skjedd.

Engasjementet har likevel vært høyt blant forbrukerorganisasjoner og i avisspalter. En muligens uventet debattant har vært Ted Turner, grunnleggeren av CNN, som i en kronikk i Washington Post sist fredag argumenterte i sterke ordelag for å la ting være slik de har vært. Under overskriften «Monopol eller demokrati?» skriver han: «[De nye reglene] vil kvele debatt, undertrykke nye ideer og utestenge små foretak som ønsker å delta i konkurransen. Hadde disse reglene kommet i 1970, ville det vært umulig for meg å starte Turner Broadcasting eller, ti år senere, å lansere CNN.»

Dårlige nyheter

Hvorfor skal vi bry oss? Den amerikanske tv-dekningen av den andre krigen mot Irak, der selv paven ble en suspekt anti-amerikaner, sier sitt, og det er da også et argument svært mange kritikere har benyttet seg av. I tillegg har en gjenganger vært historien om hva som skjedde i den lille byen Minot i Nord-Dakota, der en toglast giftig ammoniakk gikk overende og spredte seg som en giftsky. Da myndighetene fant ut at de vanlige varslingssystemene ikke virket, ringte de rundt til radiostasjonene for å få dem til å si fra – men der var ingen til stede. Seks av sju lokalstasjoner var kjøpt opp av giganten Clear Channel, og kringkastet bare ferdigformaterte programmer beregnet på landsdekkende sending. De ansatte var sagt opp. Ingen fikk vite noe. 300 personer havnet på sykehus, mens mange husdyr og buskap døde.

Selv om de store selskapene ikke har noe ønske om å begrense ytringsfriheten, ser vi at det likevel blir resultatet. Kostnadskalkylene tilsier at det er rimeligere å produsere programmene, og da særlig nyhetene, sentralt med færre journalister involvert. Dermed reduseres antall stemmer som skal bringe nye synsvinkler til torgs, eller, som Turner poengterer: Når du mister små foretak, mister du store ideer. De sentralt produserte programmene strømlinjeformes for å møte et minste felles multiplum, er redde for å støte fra seg seere og annonsører, mens de små stasjonene er nødt til å være nyskapende for overhodet å synes. Dermed blir de kritiske røstene færre, og du får Murdoch i alle kanaler. For det amerikanske demokratiet er dette dårlige nyheter – bokstavelig talt.

Thomas Berg