Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Avviser krav omgranskingskomite

– Jeg står absolutt 100 prosent bak bevisene basert på etterretning som vi presenterte for folk, sa Tony Blair i en tale på G8-toppmøtet i Evian i Frankrike i går, ifølge BBC. Den britiske statsministeren avviste alle påstander om at han for å få med seg Parlamentet på å gå til krig mot Irak skulle ha «piffet opp» etteretningsrapportene med sterkere og svakt begrunnede beviser for at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

Til den britiske avisa Daily Telegraph sier Blair at han har beviser og vil legge dem fram.

En meningsmåling i samme avis i går viser at 44 prosent mener at påstanden om masseødeleggelsesvåpen bare ble brukt for å rettferdiggjøre krigen. 51 prosent tror Blair og USAs president George W. Bush selv trodde på påstanden.

Krever gransking

Kravet om en uavhengig gransking har kommet opp for fullt i Storbritannia etter at eks-minister Clare Short i et avisintervju i helgen beskyldte Blair for å ha løyet for regjeringen og narret landet inn i krig. Short sto selv igjen med temmelig svekket troverdighet under Irak-krigen, etter at hun først varslet at hun ville gå av dersom Storbritannia gikk med i krigen uten FN-mandat, deretter bestemte seg for å bli etter å ha blitt lovet ansvar for gjenoppbyggingen av Irak, og til slutt endte opp med å trekke seg i protest da dette ansvaret gikk til USA. Shorts siste utspill har likevel fått stor oppslutning. Blant annet har kravet om gransking fått støtte fra den adskillig mer velrenommerte eks-ministeren Robert Cook, som trakk seg fra regjeringen etter at Blair fikk med seg Parlamentet på krigsvedtaket. Ifølge BBC sier Cook nå at Parlamentet helt klart har sendt troppene i kamp «på et feilaktig grunnlag», og at dette krever en uavhengig gransking. Cook mener også at regjeringen har begått en «monumental bommert».

– Vi har ikke funnet noen av disse kjemiske våpnene som skulle kunne brukes i løpet av 45 minutter eller 45 timer. Vi har vært i Irak siden krigen endte, i over 45 dager, og vi har ikke funnet et eneste kjemisk våpen. Det er opplagt at den påstanden var feil, sa Cook til BBC.

Mye av krangelen har dreid seg om påstanden i en regjeringsrapport før krigen om at Irak hadde våpen som kunne brukes i løpet av 45 minutter etter at ordre var gitt.

– Totalt usann

Liberaldemokratenes utenrikspolitiske talsmann, Menzies Campbell, har ifølge BBC uttalt at bare en granskingskomite nedsatt av Underhuset kunne få slutt på «ryktene og de gjensidige beskyldningene». De konservative sier at de vil vurdere seriøst om de skal gå inn for en uavhengig gransking.

Blair står imidlertid steilt opp mot alle granskingskrav. Han avviste i går også Shorts påstand om at han og Bush allerede i september i fjor hadde blitt enige om en dato for krig mot Irak, og kalte den «fullstendig og totalt usann».En spørreundersøkelse i Daily Telegraph i går viste at antallet briter som tror Irak hadde biologiske, kjemiske eller radioaktive våpen før krigen har falt drastisk. Mens 71 prosent av britene i februar trodde at Saddam Hussein hadde såkalte masseødeleggelsesvåpen, er nå bare 51 prosent av samme oppfatning. Til tross for dette mener 68 prosent fremdeles at Tony Blair har vist «oppriktighet og mot» i sin håndtering av Irak-krisen. Rundt 70 prosent tror at hovedbegrunnelsen for krigen for både Bush og Blair var å fjerne Saddam Hussein.

Sissel Henriksen