Kronikk

En norsk naturkrise?

Vi har gode data på at det går bra med norsk natur. Samtidig tilsier Miljødirektoratets kart at det er full krise. Hvordan kan det ha seg?

Ville veier: En gruslagt skogsvei blir i Miljødirektoratets registrering tillagt samme naturtap som en seksfelts motorvei. Her fra Osterøy. Foto: Paul Kleiven / NTBVille veier: En gruslagt skogsvei blir i Miljødirektoratets registrering tillagt samme naturtap som en seksfelts motorvei. Her fra Osterøy. Foto: Paul Kleiven / NTB

Ifølge Store norske leksikon er naturtapet i Norge «i dag så omfattende at situasjonen ofte beskrives som en naturkrise». Lederen i Den Norske Turistforening, Tor Kåpvik, uttalte nylig til NRK: «Vi har aldri hatt mindre natur i landet vårt. Aldri har nedbyggingen gått raskere.» Han er «redd det snart ikke er noe mer igjen å markere», med henvisning til feiringen av Friluftslivets år i 2025. Kåpvik begrunner sin pessimisme med NRKs kartlegging av 44.000 naturinngrep i Norge i tidsrommet 2017–2022. Dette betyr, skriver NRK, et naturtap på 79 kvadratmeter i minuttet, døgnet rundt, året rundt. Håpløsheten ser ut til å ha grepet Kåpvik.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kronikk

Bruk av kunstig intel­ligens kan gjøre livene våre mye bedre eller mye verre. For­skjel­len er politikk.

Barna vi ble tildelt er blitt ofre for en byrå­kratisk skandale

Det er blitt stille i uten­lands­ke nyhets­ka­naler selv om situa­sjonen i Serbia bare er blitt verre.