Dagboka

Å spare seg til fant

I fjor høst vedtok fylkestinget i Innlandet å legge ned fire skolesteder og to videregående skoler. Over lengre tid hadde lokalbefolkningen mobilisert til kamp, men skolene lot seg ikke redde. I Lom og Solør bestemte innbyggerne seg for å ta saken i egne hender. Får de det som de vil, kan de allerede til høsten ønske ungdommen velkommen til de private alternativene Jotunheimen videregående skole og Solør private videregående skole.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Dagboka

Tid for meg

Overalt ser jeg det. Folk som krampaktig følger med på pulsklokka for å sjekke om de er uthvilte nok, om de har gått nok skritt og som skal optimalisere hver bidige celle i kroppen. I samtaler med venner og bekjente har flere selvdiagnostisert seg med kompleks PTSD og tar et oppgjør med det de mener var en traumatiserende barndom. De har kuttet ut venner for å «beskytte seg selv mot dårlig energi». I tida vi lever i dyrkes egoisme som selvrealisering. Det handler om å «investere» i seg selv. Når ble vi så selvopptatte? Hva skjedde med å ta vare på flokken? Vi mennesker er ille ute dersom vi alltid vurderer våre valg og relasjoner som investeringer som skal gi avkastning. Vi må slutte å anklage venner og familie for å ha traumatisert oss fordi vi ikke alltid har blitt møtt med «traumesensitiv tilnærming». I 2023 erklærte WHO at verden står i en ensomhetsepidemi.

Unormalt

Dette kan da ikkje være vanleg?!» spør en journalist i NRK. «Det blir unormalt», lyder en VG-tittel. Norske journalister (og alle andre) kan ikke få sagt det nok: Det utrolig varme været i det ganske land er slettes ikke vanlig for en norsk sommer. Eller? De siste tretti årene har antall hetebølger økt betydelig i Norge, ifølge en klimaforsker ved Meteorologisk institutt. På grunn av menneskeskapte klimaendringer er sannsynligheten for å få hetebølger i Norge nå mye høyere enn før – slik som i resten av verden. Hvor mange ganger skal vi poengtere at været er unormalt før vi innser at det unormale har blitt normalt? Jeg har selv lenge brukt setningen «dette er ikke normalt» for å få folk til å forstå at vi befinner oss i en klimakrise. Problemet er vel bare at det ikke akkurat fører til noen ting.

Etter olja

Norge er et land med små forskjeller. Hvis man ser bort fra barnefamilier som må stå i matkø eller ikke har råd til å dra på ferie, er det vanlig å tenke at det stemmer ganske godt. Så leser jeg på NRK om at milliardær(-frue) Kristin G. Andresen bruker flere millioner kroner på lage fem kloner av hesten sin, Donkey Boy. I samme sak leser jeg at hun tjener 2 millioner kroner i året på å selge sæden til nevnte hest. Det betyr vel at når alle klonene er på plass i stallen, så kommer hun til å tjene 12 millioner kroner i året på å selge sæd. Det tilsvarer over 16 gjennomsnittlige årslønninger. Det er ikke slik at familien Andresen først og fremst er en sædfamilie.