Intervju

Vake for verdens ende

Lankums motstandsmusikk er bekmørk, men bærer i seg gamle tradisjoner og en kime av håp.

ALVORLIGE IRER: – Tradisjonsmusikk i Irland er veldig livskraftig. Det er helt merkelig for oss at noen snakker om gjenoppstandelse, for folkemusikken har aldri vært borte, sier Lankum. Foto: Titouan MasséALVORLIGE IRER: – Tradisjonsmusikk i Irland er veldig livskraftig. Det er helt merkelig for oss at noen snakker om gjenoppstandelse, for folkemusikken har aldri vært borte, sier Lankum. Foto: Titouan Massé

Scenen er drapert i et palestinsk flagg, mens palestinaskjerf er en del av sceneantrekket. Lyden – stemmene til fire bandmedlemmer, fele, gitar, concertina, trommer og elektronikk – bærer i seg årtier og tusenfolds tradisjoner av opprør mot undertrykkelse. Mellom låtene i Roskilde-teltet runger det fra irske Lankum: «Viva Palestina!». Rundt midtveis synger de ut på dansk og gir en langfinger til Nordens og verdens tafatthet.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Musikkmagasinet

Jubileum

Et enigma fyller femti

Lauryn Hill, hvor ble det av deg i alt mylderet?

Kommentar

Fytti katta

Når en låt laget av kunstig intelligens går viralt i Japan, står den i orgasmen, memen og sprudle-swingens tegn.

Kommentar

Highway to hell

Vi lever i en tid der en kjent statsmann snakker rett til følelseshjernen hos både fiender og fanklubb. Virkeligheten omskrives i sanntid og manus knuses med dramaturgi og kaotisk performativ dominans. Alt må skje NÅ – Trump er en «wheeler-dealer» og en «closer». «A crazy pigeon on the chessboard», som den brasilianske geopolitiske analytikeren Pepe Escobar nylig uttalte. Man er bekymret. Ikke direkte himmelfallen, men svært undrende blir jeg likevel når administrasjonen i USA, verdens største og viktigste musikkmarked, kommer med nye, faretruende signaler om opphavsretten og KI-generert innhold. 11.